Yargıtay 18. Ceza Dairesi'nin 15 Eylül'de Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile ÇHD Üyesi Avukat Barkın Timtik'e İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen cezalar için bozma kararı vermesi sonrası başlayan yargılamanın üçüncü duruşması 15 Eylül'de görülecek.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı, Baro Başkanlarına 15 Eylül Çarşamba tarihli duruşma için açık mektupla çağrıda bulundu.

ETHA'da yer alan habere göre; "Hukuksuz yargılanıyoruz ve dayanaksız kapatıldık" diyen Kozağaçlı mektubunda, "Davayı bildiğinizi umuyorum. Eğer bilgi eksikliği söz konusuysa, dosya sorumlusu meslektaşlarım hızla ve memnuniyetle tamamlayacaklardır. Kısa bir incelemeyle bile, davaya bugüne kadar vekâletname ibraz etmiş üç binden fazla meslektaşım ve dayanışma için duruşmalara katılmış yüzün üzerinde Avrupalı avukat gibi; mesleğimizin seçilmiş bir temsilcisi sıfatıyla sizin de avukatlık pratiğine yöneltilmiş bu ağır saldırıyı kabul edilemez bulacağınızdan kuşkum yok. Geçen sekiz yıl boyunca onlarca yerli ve yabancı baronun kurumsal desteğini her düzeyde hissettik. Lâkin 15 Eylül'de bir kez daha duruşmaya fiziksel olarak katılımınıza ve mesleğimizi temsilen mahkeme heyetine avukatların hak ve görevlerini hatırlatmanıza ihtiyaç duyuyoruz" ifadelerine yer verdi.

'AVUKATLAR ASLA SİNDİRİLEMEYECEKTİR'
Meslekte 25. yılını tamamladığını kaydeden Selçuk Kozağaçlı, baro başkanlarına hitap ettiği mektubunu şu şekilde tamamladı:

İlginç bir tesadüfle, duruşmadan bir gün önce, bu davada üzerime atılı suçlamalar nedeniyle tutukluluğumun da beşinci yılı doluyor. Hukuk dışı bir suçlama için haksız ve uzun bir tutukluluk… Bu saatten sonra; mahkeme heyetlerinin karar ve değerlendirmelerinden çok, meslektaşlarımın değer ve düşüncelerini önemsiyorum. Sonuç ne olursa olsun, bizim kıymet verdiğimiz şey; mesleğimizi savunmak üzere bir araya gelebilmek ve dayanışmadır. Duruşma günü, bir arada olmayı bu duygularla umuyorum. Avukatlar asla haklarını kullanmak ve görevlerini yerine getirmek mücadelesinde sindirilemeyecektir; biz kazanacağız.

DAVANIN GEÇMİŞİ
2017'de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında yakalama kararı verilen ÇHD üyesi avukatlar gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Bir yıl sonra görülen ilk duruşmada avukatlar hakkında tahliye kararı verilmiş fakat savcının karara itirazıyla aynı gece avukatlar yeniden tutuklanmıştı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi de Ekim 2019'da cezaları onaylayarak dosyayı Yargıtay'a göndermişti. Yargıtay, 10 yıl 15 ay hapis cezası alan ÇHD Genel Başkanı Kozağaçlı ile ‘örgüt yöneticiliği' suçundan 18 yıl 9 ay hapis cezası alan Timtik'e verilen cezaları, İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davalarını gerekçe göstererek bozmuştu. Adil yargılanma talebiyle başlattığı ölüm orucunda yaşamını yitiren Avukat Ebru Timtik hakkında verilen kararda vefat nedeniyle bozulmuştu. Yargıtay, diğer 14 avukatın cezasını ise onamıştı.