AKP'nin önce 100 milyar liralık dediği daha sonra 200 milyar liraya çıktığını iddia ettiği "istikrar kalkanı" paketi giderek şaibeli hale geliyor. Yüzde 73’ü faiziyle beraber geri toplanacak kredilerden oluşan destek paketinde krediler herkese çıkmıyor. Öte yandan vatandaşlar duruma sosyal medyadan tepki gösterdi.

BirGün'den Ozan Gündoğdu'nun haberine göre, Temel İhtiyaç Destek Kredisi’ne başvurduğunu, tüm şartları sağladığını ancak kredi çıkmadığını dile getiren bir vatandaş durumun kabul edilebilir olmadığını, tüm umutlarını temel ihtiyaç destek kredisine bağladığını söyledi. Kendisine kredi çıkmamasını, “Verdiği söz yalan çıktı herkes alacak dedi şimdi sicili bozuk icrası olanlar alamıyor, benim de sicilim bozuk emekliyim 2111 lira maaş alıp 1300 lira kira ödüyorum, sıkıntım var” sözleriyle anlattı.

Bir diğer kredi çıkmayan vatandaş ise "Şu an SGK kaydım bile yok eşim EYT’li durumda. Benim bir taşınmazım yok ama borcumu öderim ama borç bile vermiyorlar” dedi. Borç arayan bir başka vatandaş da “5000 altı geliri olan herkese diye reklam yapıldı sonradan şartlar eklendi. İnanın üçüncü kiram geldi. İşsizlik ödeneği ne zaman alırız belli değil. Kaymakamlığa yazdım bin lira gönderdi. Ama bin lirayla nereye gideriz. Faturalar uçuk. Bebek masraf. Yardım değil borç verecekler. Açık dosyam olmasa niye bir ay bekleyeyim gider özel bankadan alırım” dedi.

KREDİ ÇIKANLAR OLDU AMA...
Üstelik tek sorun bu da değil. Destek paketindeki kredi tutarları 5 bin, 7 bin 500, 10 bin lira olarak açıklanmasına rağmen kredi çıkan yurttaşların pek çoğuna bu tutarlar yerine 3 bin lira çıkıyor. Kredi çekenler de ödemelerini yapsalar da 6 ay sonra başlayacak taksit döneminde ne yapacaklarını bilmiyor.

Temel ihtiyaç destek kredisinde tablo buyken esnaf kredisinde sorunlar daha da büyük. Esnafa bu dönemde destek adı altında yıllık yüzde 7,5 faizli, yüzde 0,75 dosya masraflı 25 bin TL kredi dağıtılıyor ancak esnaftan da kredi puanı düşük olanlara destek çıkmıyor. Bu durumdaki esnaf ise tefecilerin pençesine düşüyor.

Ayrıca Halk Bankası’ndan kredi talebi onaylanan esnaflar da büyük bir yükün altına sokulmuş durumda. 25 bin TL kredi kullanan esnafın 6 ay sonra başlayacak ve 30 ay boyunca aylık kredi tutarı 884 lira 70 kuruş.

Bu tutarın ayrıntıları ise şu şekilde:

  • Anapara: 694 lira 44 kuruş,
  • Faiz: 96 lira 88 kuruş,
  • Banka komisyonu: 41 lira 67 kuruş,
  • Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi: 11 lira 77 kuruş.

Böylece 25 bin liralık kredi çeken yurttaş toplamda 28 bin 21 lira ödüyor. Bunun 1000 lirası banka komisyonu 1792 lirası faiz, 229 lirası ise vergiden oluşuyor.

ÖDEYEMEZSE DİYE SENET İMZALATTIRILIYOR
Bu borcun altına sokulmuş esnafın 6 ay sonra hangi ek gelirle borcunu ödeyeceği belirsiz. Halk Bank ise bu riski gördüğü için borç verdiği esnafa bir de senet imzalatıyor. 25 bin liralık Parafkart, 25 bin liralık da Esnaf Destek Kredisi alarak toplamda 50 bin lira borcun altına sokulan bir vatandaş eğer üzerinde ipotek gösterebileceği bir varlığı yoksa 75 bin liralık senet imzalamak durumunda kalıyor.

Esnaf, kredinin vadesini 3 ay geciktirirse bu senet avukatlar aracılığıyla mahkemeye sunuluyor ve böylece 50 bin liralık borç bir anda 75 bin lira ve avukat masraflarına fırlıyor.