Sakarya’nın Kocaali ilçesinde fındık tarlasında ot ve filiz biçme işinde çalışan mevsimlik işçi Esat Atabay ırkçı saldırıya uğradı. 2 buçuk ay önce Şırnak’ın Cizre ilçesinden Kocaali’ye çalışmaya gelen Atabay ve ailesi, saldırgan Selim Çubuk’un çavuşluğu aracılığıyla Esmahanım mevkisinde bulunan tarlada 2 gün boyunca çalıştı. Bu esnada aynı tarlada çalışan başka bir ekibi düz alanda çalıştıran Çubuk, iddiaya göre Atabay ailesini Kürt olmaları nedeniyle bayır yerde çalıştırdı. Bunun üzerine Atabay, Çubuk’a tepki gösterdi. Çubuk, tepki nedeniyle iki günlük çalışmanın ardından Atabay ailesini araç ile Kocaeli ilçesine bırakmak yerine Hızır Mahallesi’nde bıraktı. Aile, saatlerce evine yürüyerek gitmek zorunda kaldı.

‘SENİN EVİNİ YAKARIM’ TEHDİDİ
Öte yandan Çubuk, aileye çalışmanın karşılığı olarak vermesi gereken bin 750 TL’yi de vermedi. Emeğinin karşılığı için Çubuk’u arayan Atabay, günlerce sürekli oyalandı. Ancak hakkından vazgeçmeyen Atabay 25 Temmuz 19.30’da Çubuk’u tekrardan arayarak, polise başvuracağını söyledi. Bunun üzerine Çubuk, Atabay’a, “Sen beni tanıyor musun? Seni buradan çıkarmam. Senin evini yakarım” şeklinde tehditlerde bulundu.

ARAÇLA ÖNÜ KESİLDİ, DARP EDİLDİ
Ağalar Mahallesi Cumhuriyet Caddesi üzerinden bulunan Öz Urfa lokantası önünde polis merkezine doğru yürüyen Atabay’ın önü kısa bir süre sonra gri renkli bir araç tarafından kesildi. O sırada aracın içinde bulunan Çubuk’un evli olduğu Kadriye Çubuk, arabadan inerek Atabay’ın karakolu gitmemesi yönünde tehditlerde bulundu. Bu sırada araçta bulunan tahta sopa ile inen ve Atabay’ın arkasına geçen Çubuk, “Seni indireceğim” diyerek, Atabay’ın kafasına sopa ile vurdu. Atabay başına aldığı darbe ardından yere düştü. Bu esnada Çubuk, yerde bulunan Atabay’ın sopa ile vurmaya devam etti.

SALDIRIDAN SONRA KAÇTI
O esnada orada olan ve kendisini sivil polis olarak tanıtan biri Çubuk’u durdurdu. Daha sonra Çubuk aracına binip kaçtı. Çağrılan ambulansla Karasu Hastanesi’ne kaldırılan Atabay’ın başına birçok darbe alması ve beyin kanaması tehlikesi olması nedeniyle Adapazarı’nda bulunan Yenikent Hastanesi’ne sevk edildi. Burada beyin cerrahına kaldırılan Atabay’ın kafatasında çatlak olduğu belirlendi.

ŞİKAYETÇİ OLDU
Uğradığı saldırı nedeniyle 26 Temmuz’da Kocaali Şehit Tufan Kansuva Polis Merkezi Amirliği’nde ifade veren Atabay, Çubuk’tan şikayetçi oldu. Atabay, Kadriye Çubuk’un da kışkırtıcı ifadeler kullandığını belirterek, ondan da şikayetçi oldu. Gözaltına alınan Çubuk, bir saat içinde serbest bırakıldı.

POLİS MUHTARI ARAYA SOKTU
Daha sonra aynı karakola çıkarılan Atabay, polis tarafından karakolda mahallenin muhtarı ile görüştürüldü. Mezopotamya Ajansı'na konuşan Atabay, “Muhtar, çektiğimiz videoların yayınlanmasını önüne geçmeye çalıştı. Beni değil fındıkları düşündü. Bana, ‘Videoları paylaşırsan, buraya kimse çalışmaya gelmez’ dedi. Bizi barıştırmak istediler. Ben de barışmak istemedim. Beni ölümüne vurdu. Neden barışayım. Şu anda yataktayım. Belki de bir ay boyunca yerden kalkamayacağım” dedi.

‘VAZGEÇMEYECEĞİZ’
Eşi Atabay’a dönük saldırıya tepki gösteren Emine Atabay da, eşinin öldürülmek istendiğini dile getirdi. Çubuk’un bir saatlik ifadenin ardından serbest bırakıldığını dile getiren Atabay, mağdur edildiklerini belirtti. Haklarını alana kadar ve Çubuk’un cezalandırılıncaya kadar buradan da ayrılmayacaklarını dile getiren Atabay, davalarından vazgeçmeyeceklerini belirtti.