Cezayir'de çalıştırdığı işçilerin yaklaşık 2.5 yıldır kazanılmış haklarını ödemeyen Kayı İnşaat'ın konkordato süreci mahkeme tarafından 28 Mayıs'a kadar uzatıldı. Duruşma öncesi açıklama yaparak hak taleplerini dile getiren işçilerin duruşma sonrası toplu fotoğraf çektirme girişimine polis müdahale etti. Polisin zorla adliye bahçesinden çıkardığı işçiler, "Biz bu muameleyi hak etmedik" diyerek tepki gösterdiler.

İnşaat Emekçileri Sendikası (İnşaat-Sen) üyesi Kayı İnşaat işçileri, 2,5 yıldır ödenmeyen maaşlarını alabilmek için işveren Coşkun Yılmaz’ın konkordato davasının görüldüğü Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesi önünde toplandı. Bir araya gelen işçiler duruşma öncesinde basın açıklaması yaptı. İşçilere HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da destek verdi.

‘HUKUK BANKALARI KORUYOR’
İnşaat-Sen üyesi Nurseli Gözüaçık, “Biz buraya kongre yapmaya gelmedik, iki yıldır haklarını alamayan Kayı işçilerinin hakkını savunmak için geldik. Görülecek olan konkordato davası iflasla sonuçlansa, hukukun kendi başına bu sorunu çözemediğini görmüş oluruz. Çünkü hukuk bankaları koruyor” dedi.

‘HUKUK YOLUYLA ÇÖZÜLEMEYECEĞİNİ BİLİYORUZ’
İşçiler, bugün ya iflas kararı ya da konkordatoya devam kararı çıkacağını ama bu sorunu hukuk yoluyla çözemeyeceklerini savunarak şunları söylediler:

1 ay boyunca İstanbul’da eylemler yaptık. 'Haklarımızı alana kadar mücadele edeceğiz' dedik. Şirket konkordato ilan etti. Bugün dava ile ya iflas kararı ya da konkordatoya devam kararı çıkacak. Ama biz sadece hukuk yolu ile bu sorunun çözülemeyeceğini biliyoruz. Çünkü hukuk, mala mülke ipotek koyan bankaları koruyor. Hukuk, diğer sermaye gruplarını koruyor. Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz, işçilerin hak edişlerini ödemeyip, gidip o paralarla Gaziantep Şehir Hastanesi’ne yatırım yaparken bu bakanlıklar neredeydi? Ticari faaliyetleri adım adım izliyorsunuz. İşçiler Cezayir’de iken grev yaparken de bunu gördünüz. 'Çözeceğiz' dediniz, tek bir adım bile atmadınız. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Meclis Dışişleri Komisyonu'nda söz verdi, bu tutanaklara geçti. Hem de geçtiğimiz çarşamba günü heyetimizle yaptığımız görüşmede, bu sorunu çözeceklerinin sözünü verdi. Biz artık söz istemiyoruz, somut adım istiyoruz. Bankalar bir adım geriye çekilecek. Karar ne olursa olsun, biz haklarımızın peşinde olacağız.

DURUŞMA 28 MAYIS’A ERTELENDİ
Bu arada Kartal Adliyesi'ndeki duruşmada Kayı İnşaat’ın iflası yönünde karar almadı, konkordato sürecini 28 Mayıs'a kadar uzattı.

Duruşma sonrası da Kayı İnşaat'tan alacaklarının peşinde aylardır çeşitli platformlarda mücadele eden, yurdun çeşitli bölgelerinden gelen işçiler toplu bir fotoğraf çektirmek istedi. Ancak, polis savcının talimatı olduğunu ifade ederek, işçilerin toplu fotoğraf çektirmesine ve yeni bir açıklama yapmasına izin vermedi. İşçilerin ısrarı üzerine polis müdahale etti ve işçileri zorla adliye bahçesinden dışarıya çıkardı. Bu arada kısa süreli bir arbede yaşandı.

Polise tepki gösteren işçiler, "Biz, bir terbiyesizlik, saygısızlık mı yaptık? Bizim basın açıklamamızın ülkeye, demokrasiye zararı nedir? Biz bu muameleyi hak etmedik" diyerek tepki gösterdiler.

Askerde iki oğlu bulunduğunu ifade eden bir işçi de polise, "Ben size ne yaptım? Neden böyle davranıyorsunuz. Beni itip kakıyorsun, ayıp değil mi, yazık değil mi" diye itiraz etti.

İnşaat-Sen de sosyal medya hesabından, "Duruşmamızın ardından bir fotoğraf çekmek istedik, 'Yasak' dediler. 'Karar nerede?' diye sorduğumuzda polis saldırısına maruz kaldık" açıklamasını yaptı.