Libya’da General Halife Hafter, kendisini ülkenin lideri ve Ulusal Libya Ordusu'nu da tek ordu ilan etti. Hafter, BM gözetiminde imzalanan Sahirat anlaşmasından da çekildiğini duyurdu. Hafter “sivil bir devletin kurumlarını inşa edecek şartları oluşturacağız” dedi.

Halife Hafter, BM'nin garantörü olduğu "Suheyrat Anlaşması'nın hükmünü yitirdiğini ve kendisine bağlı ordunun tüm ülkeyi kontrolü altına alacağını" söyledi. ABD Büyükelçiliği, Hafter'in ilanından üzüntü duyduklarını bildirdi.

Hafter, yayınladığı görüntülü mesajında, daha önce yaptığı çağrı üzerine kendi kontrolündeki bölgelerde gerçekleştirilen sokak gösterilerine işaret ederek, "ülkenin başına geçmesi konusunda halkın kendisine verdiği yetkiyi kullandığını" vurguladı.

Fas'ın Suheyrat kentinde 2015 yılında gerçekleştirilen Libya konulu toplantıdan çıkan sonuçlar ve imzalanan anlaşma BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilmişti. Bu anlaşma gereği, Libya'da geçiş sürecini yönetmek üzere AKP'nin de destek verdiği İslamcı bir Ulusal Mutabakat Hükümeti görevlendirilmişti.