Toplumsal Haber Merkezi

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Rize Çayeli'nde incelemelerin ardından bir açıklama yaparak "Dere yataklarındaki koruyucu duvarların yeterince güçlü ve yüksek olmaması, dere yataklarına trafo yapılması, daraltılarak yol yapılmasının yanı sıra yukarılara, köylere doğru çıkıldığında ihmalin boyutunun ne kadar büyük olduğunu bir kez daha tanıklık ettik” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP’li milletvekilleri Neslihan Hancıoğlu ve Ahmet Kaya’dan oluşan heyet, bölgedeki incelemelerinin ardından ihmal olup olmadığı üzerine bir rapor hazırlayacaklarını açıkladı. 

Rize’nin Çayeli ilçesinde yaşanan sel felaketini incelemek üzere bölgeye giden CHP heyeti, il başkanlığı binasında basın toplantısı düzenledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, sözlerine "Bugün sabah saatlerinde Van ve Siirt illerimizde şehit olan 9 güvenlik görevlimize Allah’tan rahmet diliyorum, ailelerine başsağlığı diliyorum" diyerek başladı. 

Karaca, “Sel felaketinde yaşamını yitiren iki vatandaşımızın ailelere ve tüm Rize halkına başsağlığı diliyorum. Bugün, Çayeli ve İkizdere ilçelerimizi etkileyen sel felaketi nedeniyle il başkanımızın talebi üzerine, ben, Trabzon Milletvekilimiz Ahmet Kaya ve Samsun Milletvekilimiz Neslihan Hancıoğlu’dan oluşan heyetimizin hem sel felaketinde yaşamını yitiren vatandaşlarımızın ailelerini ve yaralıları ziyaret hem de sel felaketinin boyutlarını, sebepleri ve ihmal olup olmadığı konusunda bir rapor hazırlamak üzere genel başkanımız tarafından görevlendirildik” diye konuştu.

'SORUMLULARIN HESAP VERMESİ GEREKİYOR'
CHP'li Karaca, "Dere yataklarına vatandaşlarımız ev yapmasın’ diyoruz. Vatandaşlarımızın hem maddi, hem manevi hem de yaşamsal risk altında olmalarını elbette biz istemiyoruz. ‘Yukarılara, tepelere ev yapmayın, o alanlarda heyelan olur’ diyoruz, ancak bugün gördük ki 'dere yataklarına, tepelere ev yapmayın' diye uyarıda bulunan zihniyetin, dere yataklarına trafo yaparak, kamulaştırma bedeli ödenmesin diye yol yaparak nasıl daralttığını, selin hangi boyutlara ulaştığını bir kez daha tanıklık etmiş olduk. Teknolojinin bu kadar gelişmiş olduğu bu dönemde böyle bir sel felaketinin ihmaller zinciriyle bu kadar yıkıcı olmasının, sorumluların hesap vermesi gerektiğini belirtmek isteriz" diye konuştu.  

'İHMALİN NE KADAR BÜYÜK OLDUĞUNA TANIKLIK ETTİK'
Biçer, “Dere yataklarındaki koruyucu duvarların yeterince güçlü ve yüksek olmaması, dere yataklarına trafo yapılması, daraltılarak yol yapılmasının yanı sıra yukarılara, köylere doğru çıkıldığında ihmalin boyutunun ne kadar büyük olduğunu bir kez daha tanıklık ettik” dedi.

'GEÇ MÜDAHALE EDİLDİĞİ İÇİN ENFEKSİYON OLUŞMUŞ'
Hayatını kaybeden Havva Tüysüz’ün yaralanan oğlu Gökdeniz’in sağlık durumuna ilişkin CHP’li Karaca, “Gökdeniz 10 saat boyunca ayağına saplanan cisim nedeniyle çok ağır bir şekilde yaralanmış ve şu an hastanede. Geç müdahale edildiği için oluşan enfeksiyon nedeniyle ikinci ameliyatı gerçekleşmiş durumda. Biz umut ediyoruz ki Gökdeniz’in ayağındaki bu enfeksiyon, ikinci ameliyat giderilmiş olsun” dedi ve ekledi:

Hayatını kaybeden Havva Tüysüz’ün kızı da şu an yaralı olarak hastanede. Biz, hem aileleri hem de hastanedeki yaralı vatandaşlarımızı ziyaret ederek durumları hakkında bilgi aldık.