Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in ölüm orucu direnişi sonucu yaşamını yitirmesinin ardından bir yıl geçti.

Grup Yorum’un cezaevindeki üyelerinin tahliye edilmesi, haklarında çıkarılan yakalama kararlarının kaldırılması ve konser yasaklarının son bulması talebiyle 324 gün açlık grevinde kalan İbrahim Gökçek’in yaşamını yitirmesi üzerinden bir yıl geçti.

Gökçek, Grup Yorum içerisinde solist olarak yer alan Helin Bölek ile birlikte, tutuklu grup üyelerinin tahliye edilip davalarının düşürülmesi, arkadaşları hakkındaki yakalama kararlarının kaldırılması, çalışmalarını yürüttükleri İdil Kültür Merkezi’ne yönelik baskınlara son verilmesi ve konser yasaklarının kaldırılması talepleriyle farklı tarihlerde açlık grevi eylemine başlamıştı.

Pek çok aydın ve sanatçı ile insan hakları savunucuları sürece müdahil oldu ve taleplerin kısmen karşılanması üzerine İbrahim Gökçek, ölüm orucunu 323. gününde sonlandırdı. Gökçek, daha sonra ambulansla hastaneye kaldırılmıştı. Grup Yorum, konser için başvuruda bulunmuş, demokratik kitle örgütleri temsilcileri taleplerin takipçisi olacaklarını beyan etmişti.

Konser yasaklarının kaldırılmasıyla birlikte ölüm orucu eyleminin 323. gününde eylemini sonlandıran İbrahim Gökçek, tedavi edilmek için götürüldüğü hastanede hayatını kaybetmişti. Gökçek Kayseri’de toprağa verildi.
Kamuoyunun çağrıları ve baskıyla tahliye edilen Helin Bölek ise henüz 28 yaşındayken ölüm orucunun 288. günü olan 3 Nisan sabahı yaşamını yitirmişti.