TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, Anayasa Mahkemesi’nin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına ilişkin iptal kararının gereklerini yerine getirilmesini talep etti. Adıyaman, “Sağlık Bakanlığı ve Yüksek Öğrenim Kurumu’na dilekçeyle başvurarak ataması yapılmamış 2 binin üzerinde hekimin görevlerine başlatılmasını talep ettik” dedi.

TTB ve SES yöneticileri, AYM’nin güvenlik soruşturmalarını iptal kararı ile ilgili ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, TTB Merkez Konseyi üyesi Selma Güngör, SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, SES Genel Sekreteri Pınar İçel, Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Karakoç ve güvenlik soruşturması nedeniyle 1.5 yıldır ataması gerçekleştirilmeyen Dr. Karer Yurtdaş ile CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker katıldı.

'HEKİMLER DERHAL GÖREVE BAŞLATILMALI'
Toplantıda konuşan Adıyaman, Sağlık Bakanlığı ve Yüksek Öğrenim Kurumu’na başvuruda bulunduklarını belirterek, şunları söyledi:

“Güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan 400 hekim var. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının sonucunu bekleyen de 2 binin üzerinde hekim var. AYM kararı bir an önce uygulanmalıdır. Güvenlik soruşturması ya da arşiv araştırması gerekçesi ile atamaları yapılmayan hekimlerin yeni bir başvuruya ihtiyaç olmaksızın derhal ataması yapılmalıdır. Sözleşmesi feshedilen hekimler görevlerine iade edilmelidir. Güvenlik gerekçesi ile görevine başlatılmayan tüm sağlık çalışanları görevine başlatılmalıdır. Bütün sağlık çalışanlarının açıkta geçirdikleri sürelere ilişkin özlük hakları karşılanmalıdır.”

'1.5 YILDIR ATANMAYI BEKLİYOR'
1,5 yıldır ataması gerçekleştirilmeyen hekim Karer Yurtdaş da şunları ifade etti:

“2018 yılında Hacettepe Üniversitesi’nden mezun oldum. Mezuniyetimden 10 ay sonra güvenlik soruşturmasından ‘olumsuz’ yanıt aldığımı öğrendim. Daha sonra 450 gün beklememizi öngören yasa Meclis’ten geçti. Yani mezun olduktan sonra iki yıl fiilen çalışmamız engellendi. Bu iki yılın ardından da sadece özel hastanelerde çalışmamıza izin verildi.

AYM’nin bu kararını çok olumlu buluyoruz. Yaşadığımız hukuksuzluğun sona ermesi için verdiğimiz mücadelesinin sonucunda elde ettiğimiz bir kazanım bu. AYM'nin kararına uyulmalıdır. İdarenin göstereceği direngenliğe karşı da mücadele etmeye hazırız. Bizler aylardır hekimlik görevimizi icra etmek için bekliyoruz. Boşta geçen sürece ilişkin özlük haklarımız da ödenmelidir.”