CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin cevaplaması istemiyle TBMM'ye Melen Barajı'na ilişkin bir soru önergesi sundu.

Bakan'dan gelen cevap üzerine Zeybek ''Tarım Bakanı'nı ciddiyete davet ediyorum'' dedi.

Gökan Zeybek “Bir rekora imza atarak 1.260 soru önergesinin sadece % 0,55’i olan 7 tanesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli lütfedip! bizim soru önergemize cevap vermiş ama verdiği cevap ciddiyetten uzak, Gazi Meclis’i, Millet iradesini dikkate almayan, atanmışların eliyle denetim faaliyetlerini itibarsızlaştırılmaya çalışır niteliktedir.” dedi.

Gökan Zeybek'in açıklamaları şu şekilde:

“TBMM çalışıyor. Bizler Anayasa’nın bizlere yüklediği görevlerimizi TBMM’de yerine getiriyoruz. Halkımız adına, yasal haklarımızı kullanarak denetleme yapmaya çalışıyoruz. Ama atanmış bakanlar, halk’a karşı bir sorumluluk duymadıkları için seçilmiş milletvekillerine karşı da saygı duymuyorlar.”

“HER KONUDA SÖYLEYECEK SÖZÜ OLANLAR, KONU MELEN BARAJI OLDUĞUNDA KAFALARINI TOPRAĞA GÖMÜYORLAR”
“Her konuda söyleyecek sözü olanlar, konu melen barajı olduğunda kafalarını toprağa gömüyorlar” diyen Gökan Zeybek’in Melen Barajı hakkındaki soru önergesi ve Bakanlığın cevabı şu şekilde;

“Sayın Cumhurbaşkanı’nın 'İstanbul’un su sorununu 2040’a kadar çözdüm' diyerek atıfta bulunduğu, 2016'da bitmesi beklenen Melen Barajı çatlaklar sebebiyle su tutmamakta ve mevcut durumda İstanbul’a hiçbir faydası bulunmamaktadır.

Bilindiği üzere; İstanbul’un her türlü su ihtiyacı için hayati önemde olan Melen Barajı için ilk açılış tarihi 7 Aralık 2016 olarak duyurulmuştu. Sonrasında da baraj için resmi olarak verilen son tarih 11 Ağustos 2018 oldu. 4 Ağustos 2018 tarihinde ise DSİ tarafından bir açıklama yapıldı. “Kesinlikle çatlak yok, zemin fay hattında olduğu için güçlendirme gerekip gerekmediğine bakıyoruz” anlamında. Açıklama sonuna da “kamuoyunun doğru bilgilenmesini teminen” diye de bir ibare koymuşlardı.

Fakat geldiğimiz noktada görüyoruz ki; barındırdığı ciddi çatlaklar sebebiyle Melen Barajı su tutamamaktadır.

Bununla beraber; dönemin DSİ 14. Bölge Müdürü Sedat Özpınar’ın beyanına göre Melen Barajı’na, inşaat maliyeti olarak 2018 yılı fiyatlarıyla 647 milyon TL ödenirken, 845 milyon TL de kamulaştırma için ödenmişti. Su tutamayan ve dolayısıyla da kullanılamayan bir baraj için şu ana kadar harcanan miktar 1.5 Milyon TL.

Ek olarak; DSİ’nin 14. Bölge Müdürlüğü sayfasını açtıktan sonra “inşa halindeki tesisler” sekmesine tıkladığınızda Melen Barajı’yla karşılaşıyorsunuz. Orada “inşaata başlanan yıl” olarak 2012 görünmekte. “İşletmeye alındığı yıl” başlığı altında ise “Devam ediyor” ibaresi bulunuyor.

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, Bakan Pakdemirli'ye şu soruları sordu:

  1. Sayın Cumhurbaşkanı, İstanbul ve Ankara’nın yakın zamanda susuz kalma tehlikesine dikkat çekmişti. Peki; bu tehlikeyi önleyecek, sizin defalarca programınıza koyduğunuz, 4 kez açılış tarihi ertelenen Melen Projesi neden hala bitmedi?
  2. Melen Barajı sağlam kaya zemine oturtulmuş mudur? Yer seçimi doğru mudur? Yer seçimi kararı hangi kriterlere ve hangi raporlara dayanılarak alınmıştır?
  3. Zeminde farklı oturmaların oluşup, gövdede çatlamalar meydana gelmesi sonucunda zemin deneyleri 2 ayrı müşavir şirkete yaptırılmış mıdır? Şirketlerin hazırladığı çalışmalarda zeminin baraj yapımına elverişsiz olduğu saptanmış mıdır? Bu durum siyasi sorumluluğu bulunan kişilerle paylaşılmayıp, saklanmış mıdır? Bu 2 şirketin yaptığı deneylerin sonuçlarını barındıran rapora ulaşmamız mümkün müdür?
  4. Bölgenin 1.Derece deprem bölgesinde olması nedeniyle, baraj emniyeti ve güvenliği açısından baraj ölçüm tesislerindeki verileri paylaşır mısınız?
  5. Yapılan baraj kazıları sonrası güncellenen jeolojik durum hakkında bilgi verir misiniz?
  6. Melen Barajı gecikince Tübitak’ın 3. sınıf kirli su olarak nitelendirdiği kimyasal atıklarla dolu Sakarya Nehri’nin suları Karasu’da nehrin denize döküldüğü bölgede inşa edilen su alma yapısıyla İstanbul’daki Ömerli Barajına taşınmış mıdır? Böylelikle de İstanbullulara içme suyu olarak sunulmuş mudur? Sunulmuş ise hangi raporlara dayanılarak bu karar alınmıştır?
  7. Melen Barajı’nın su tutabilmesi için bir takım takviyelere, güçlendirmelere ihtiyacı var mıdır? Var ise nelerdir? Bu güçlendirme çalışmaları için ön görülen bütçe nedir? Bu konuda bir çalışma yapılmış mıdır?
  8. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin; İski Genel Müdürünü DSİ ve Bakanlık ile ilişkilendirilerek projenin düzeltilmesi için 2020’de kaynak ayrılmasını talep ettiğini biliyoruz. Bu talep karşılığında tarafınızdan yapım için bütçe tahsis edilmiş midir? Bütçe tahsis edilmediyse bunun sebebi nedir?

Bu sorulara karşılık; CHP İstanbul Milletvekili Gökan ZEYBEK’in “ Net, açık, lafı dolandırmadan sorduğum 8 soruya karşılık, Sayın Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ciddiyetten uzak, TBMM ve halkın iradesini hiçe sayan, sorduğum sorularla alakası olmayan cevapları” olarak nitelendirdiği cevaplar ise şu şekilde;

Yorumu; AKP yönetiminin su tutamayan ve dolayısıyla da kullanılamayan bir baraj için 2018 yılı fiyatlarıyla ödediği 1.5 Milyon TL’nin asıl sahibi, bu ülkede emeği, alın teri üzerinden vergi veren ve hesabını soran siz değerli vatandaşlarımıza bırakıyorum.