Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 10 Aralık'ta hak ihlali kararı verdiği davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala ve 15 kişinin yargılandığı Gezi Davası'nın beşinci duruşması, bugün görülüyor.

30. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, bir önceki duruşmada, AİHM'in Osman Kavala hakkında 'hak ihlali var' demesine rağmen, kesinleşmediği gerekçesiyle tutukluluğun devamına karar vermişti.

İndependent'tan Can Bursalı'nın haberine göre; Kavala'nın avukatları, geçen duruşmadan sonra hem reddi hakim talebinde bulunmuş hem de tutukluluğun devamı yönündeki karara itiraz etmiş ancak iki istek de reddedilmişti.

Bugün görülen duruşma, dosyaya giren yeni belgelerin okunmasıyla başladı.

Mahkeme başkanı, Adalet Bakanlığı'ndan AİHM cevabının geldiğini ancak kararın kesinleşmediğini belirtti.

Geçen duruşmada, tanık Murat Papuç'un 'can güvenliği' gerekçesiyle ara celseyle dinlenmesine karar verilmiş ve Papuç Çağlayan'da avukatlar olmadan dinlenmişti.

Mahkeme başkanı, Kavala'nın ve diğer sanıkların avukatlarına, Papuç'a yazılı soru sorabileceklerini belirtmişti.

Duruşmada, Kavala'nın avukatlarından Prof. Köksal Bayraktar, soruların yazılı olarak istenmesinin kanuna aykırı olduğunu belirtti.

Sanık avukatlarından eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan, geçmişte 'Akıl sağlığım yerinde değil' diyen tanık Murat Papuç'un, sanık avukatlarından Aslı Kazan ve Evren İşler'e sosyal medya hesabı üzerinden arkadaşlık isteği gönderdiğini ifade etti.

"Ali İsmail'e tekme atarken zedelenen ayağını burada mağduriyet konusu yapamazsınız"
Bir önceki duruşmada Eskişehir'deki Gezi Parkı'na destek eylemlerinde dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın yaşamını yitirmesiyle ilgili açılan davada 13 yıl hapis cezası verilen polis memuru Mevlüt Saldoğan, 'mağdur' olarak katılma talebinde bulunmuş, mahkeme tarafından talep kabul edilmişti.

Bugünkü duruşmaya gelen Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz, duruşma salonunda mahkeme heyetine tepki gösterdi.

Ali İsmail Korkmaz'ın ailesinin avukatı Ayhan Erdoğan, Mevlüt Saldoğan'ın 'mağdur' olarak katılma talebinin kabul edilmesiyle ilgili beyanda bulundu. Avukat Erdoğan, Saldoğan'ın Gezi Parkı eylemleri sırasında ayak parmağının incindiği gerekçesiyle rapor aldığını hatırlatarak, "Ali İsmail'e tekme atarken zedelenen ayağını burada mağduriyet konusu yapamazsınız. Mevlüt Saldoğan'ın ayağı, olay bazında cinayet silahıdır" dedi. 

Durakoğlu'ndan mahkeme heyetine: Tahammül noktasını geçtiniz
Duruşmada sanıklardan Can Atalay'ın avukatı İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu da söz aldı. Durakoğlu, şunları söyledi:

Önceki celse verilen kararda akıl sağlığı tartışmalı olan kişiyi savunmadan kaçırarak ifade aldınız. Biz istanbul Barosu tarihine böyle bir utancı yazmak istemiyoruz. Burası yüksek güvenlikli bir yer bunu geçiyorum ama avukatlar hiçbir biçimde olayın, sanığın, tanığınkendisiyle özdeşleştirilebileceği kişiler değildir. Bu konunun zabıtlara geçmesinin savunma tarihi açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Heyetinizin vaktiyle özel olarak kurulmuş olması, uygulamaların da bizim açımızdan çok özel anlamlar teşkil etmesi dolayısıyla bugün itibariyle tahammül noktasını geçtiğinizi özellikle vurgulamak istiyorum. 

Duruşma öncesinde, 30. Ağır Ceza Mahkemesi heyet başkanı Mehmet Galip Perk'e ait olduğu iddia edilen sosyal medya hesabından, gaz fişeğiyle vurulduktan sonra hayatını 15 yaşında hayatını kaybeden Berkin Elvan'a terörist denilen bir paylaşımın beğenildiği ileri sürülmüştü.

(Görsel: Rıfat Doğan-Artı Gerçek)

Aynı hesaptan, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler’in Gezi Parkı eylemlerini hedef alan paylaşımını beğendiği de belirtilmişti.

(Görsel: Rıfat Doğan-Artı Gerçek)

Sanık avukatlarından Özgür Karaduman'ın iddiayı hatırlatması üzerine, mahkeme başkanı Perk, hesabın kendisine ait olmadığını ifade etti. Bunun üzerine avukat Karaduman, "O zaman siz de buradaki sanıklar gibi sosyal medya kurbanısınız" dedi.

Ayrıntılar geliyor...