Adana'da camide ibadet gerekçesiyle gözaltına alınan gerici Furkan Vakfı kurucusu Alparslan Kuytul'un gözaltı süresi uzatıldı.

Antep'te camiye biber gazıyla müdahale sonrası kendilerini Furkan Vakfı gönüllüsü olarak tanıtan bir grup insanla camilerde itikaf ibadetlerini yapmaya devam edeceklerini açıklayan Alparslan Kuytul, 3 Mayıs gecesi gözaltına alındı.

EGM 'PROVOKASYON' DEDİ
Olayla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Kuytul ve beraberindekilerin itikaf ibadetini bahane ederek provokasyon yapmaya çalıştığı iddia edilerek, "Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı'nın eski yöneticisi Alparslan Kuytul ve yandaşları tarafından itikaf ibadeti bahane edilerek bir provokasyon girişiminde bulunulduğu ortadadır. Meydana gelen olayın istismar üzerinden tahrik etme amacı taşıdığı açık ve nettir" denildi.

Antep'teki müdahalenin ardından 22 camide toplanan 400 kişi gözaltına alınmıştı.Gözaltına alınanların bir kısmı serbest bırakılmıştı.

KUYTUL'UN İFADESİ ORTAYA ÇIKTI
Kuytul'un Adana Emniyet Müdürlüğü'nde alınan ifadesi gerici Furkan Vakfı'na yakınlığıyla bilinen Furkan Haber sitesinde yayınlandı. Haberde Kuytul'a  "Neden itikafa evinizden uzak farklı bir semtte girdiniz, ilimizde tam kapanma tedbirleri uygulanmasına rağmen 'İtikaf' adı altında ‘Cami işgalini’ siz mi planladınız?" diye sorulduğu belirtildi. 

Kuytul'un ise bu soruya, "İşgal eden şerefsizdir. İşgal yapmadığımız halde bize; 'İşgal yapmışsınız' diyen de şerefsizdir! Camiler Allah'ın evidir, işgal edilemez! İtikaf ibadeti ne zamandan beri işgal kabul ediliyor? Eğer işgalse, Diyanet İşleri Başkanı neden; 'Camilerde itikaf yapabilirsiniz' diye açıklama yaptı? Bizim arkadaşlarımız müftülüğe gitti, 'itikaf yasak' diye bir şey denmedi. 'İtikaf yapılacak' dendi, sonrasında da yapılmayacağı ile ilgili bir açıklama gelmedi. İtikaf konusunda hutbeler verilir, insanlar teşvik edilir, hükümetin kanallarında da bununla ilgili programlar yapılmıştır" diye sordu. 

Haberde Kuytul'a yöneltildiği belirtilen bazı sorular ve yanıtları şöyle aktarıldı:

Soru: Tam kapanma kararlarını, 'İktidarın diktatörlüğü ve ibadetlerin engellenmesi' olarak değerlendirip dini duyguları istismar çabası içinde olduğunuz görülmektedir, bu durumu açıklar mısınız?

Ben Gaziantep'te camide itikaftaki insanlara yapılanları zulüm olarak gördüğümü söyledim, bununla ilgili birçok gazetecinin, siyasinin de benim gibi beyanatı var, hatta Antep Emniyet Müdürü görevden alındı. Tam kapanma diye bir şey söz konusu değil, çalışma hayatının yüzde 70'i aktif, böyle bir genelge söz konusu değildir, ayrıca camilere gitmek serbest. Ben 'İbadetlerin yasaklanmaya çalışıldığı' şeklinde bir algı oluşturmaya çalışmadım, tam aksine camiler açık ve itikaf serbest olduğu halde neden yasaklanıyor, bununla ilgili konuştum. 'Dini duyguları istismar çabası' diye sorularak bana hakaret ediliyor, ben ömrümü İslam hizmetine adadım. Bazı güçler kendilerine muhalif olanları 'Dini istismar ediyorsunuz' diyerek susturmaya çalışıyor.

Soru: İtikaf ibadeti, adı altında gerçekleştirilen ‘Cami işgali’ eylemlerinin talimatını siz mi verdiniz?

Talimatı veren bizzat Peygamber Efendimizdir. Diyanet de bunun sünnet olduğunu kabul eder ve her sene camileri buna hazırlar, dolayısıyla benim talimatıma gerek yok, herkesin bildiği bir konudur. İtikafa giren herkes kocaman insan, kimse benim memurum değil, benden maaş alıyor değiller, yapmadıklarında benden ceza alıyor da değiller. Onlar emri bizzat Allah'tan, Peygamberinden alıyorlar, ben dinde olmayan bir şey mi söylüyorum ki, itikaf talimatını benden almış olsunlar?

Soru: İtikaf ibadeti, adı altında kitleleri ‘Sivil itaatsizliğe’ yönlendirmekteki amacınız nedir?

Ben insanları itikafa teşvik ettim, bunun sivil itaatsizlikle zerre kadar alakası yoktur. Camiler açık ve itikaf serbest olduğuna göre, itikafa engel olmak emirlere itaatsizliktir! Yani benim değil, emniyetin yaptığı sivil itaatsizliktir. Sivil itaatsizlik yapmak isteyen insanlar meydanlarda yapar ve bunun bir sivil itaatsizlik olduğunu belirtir. İtikaf camide, dört duvarın arasına kapanarak yapılır, bunun sivil itaatsizlikle alakası ne? Kanunda 'Sivil itaatsizlik' diye bir kavram yoktur, kanunsuz da suç olmayacağına göre, böyle bir ithamda bulunulamaz!

Soru: Mevcut hükümetin ‘Ramazan ayının sönük geçmesine vesile olduğu’ suçlamasında bulunarak halkı, kin ve düşmanlığa sevk etmenizdeki amaç nedir?

Ben hükümeti değil, din düşmanı derin komiteyi suçladım, hükümetin onların yaptıklarına karşı durması gerekirdi, durmadı, benim eleştirim bunadır. Halkla hükümeti karşı karşıya getirmek gibi bir derdim yok, aksine cami baskınlarıyla hükümet zor duruma düşürülmüştür, ben bunlardan Cumhurbaşkanının da rahatsız olduğu kanaatindeyim, o yüzden Antep Emniyet Müdürünü görevden almıştır. Benim yaptığım konuşmalarla değil, emniyetin yaptığı yanlış davranışlarla insanlar bu hükümetten nefret eder, ben bu konuşmamla hükümeti ikaz ettim.

Soru: Neden itikafa evinizden uzak farklı bir semtte girdiniz, ilimizde tam kapanma tedbirleri uygulanmasına rağmen 'İtikaf' adı altında ‘Cami işgalini’ siz mi planladınız?

Evimin oradaki cami itikafa uygun değildi, ben Furkan Nesli Dergisi'nin başyazarıyım, benim için sokağa çıkma yasağı yok, dergi yazarları ve çalışanları yasaktan muaftır. Ben de, arkadaşlarımın bulunduğu camide itikafa girmek istediğim için oraya gittim. Talimat vermediğimi daha önce de söyledim, talimatı 1400 sene önce efendimiz vermiştir, benim vermeme gerek yok. İtikaf yasaklı bir eylem değil, sünnet olan bir ibadettir.

Cami imamlarının, ‘Tam kapanma’ nedeniyle ‘Camilerde itikafın yasak’ olduğunu belirtmesine rağmen, ikazları yok sayıp ‘Camileri işgale’ devam ederek ‘Sivil itaatsizliği’ sürdürmüşsünüz, bu eylemi niçin gerçekleştirdiniz?

Cami görevlileri böyle bir şey söylemedi, müftülüğe başvurun dedi, müftülük evrak almadı ama yasak da demedi. Biz imamların mı sözünü dinleyeceğiz, müftülerin-diyanetin açıklamasına mı bakacağız?

Emniyet Genel Müdürlüğünün konuyla ilgili yaptığı açıklamada gözaltılarla ilgili, "İnanç hürriyetinin kullanılmasını engelleme", "kanunlara uymamaya tahrik", "suç işlemeye tahrik" ve "görevi yaptırmamak için direnme" olmak üzere dört suçlama olduğu belirtilmişti.

Müdahale sırasında camide bulunanlara biber gazı sıkan bekçi görevden uzaklaştırılmış, Gaziantep Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek de emekliye ayrılmıştı.