'İnsan hakları savunucusu' Gergerlioğlu, ağır şekilde hasta iken FETÖ kumpasları nedeniyle yargılanan Türkan Saylan için yazdıklarının sebebini açıkladı. Gergerlioğlu, bu yaklaşım için "Dönemsel perspektif" dedi. Gergerlioğlu, artık "insan hakları eksenli duruşların daha doğru olduğunu" düşünüyormuş!

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Türkan Saylan, kanser hastasıyken 2009 yılında evi FETÖ’cü polisler tarafından basılmış; medya, siyaset ve yargı baskısıyla mücadele etmişti. Saylan'a yapılan baskılar laik-seküler kesimde onarılmaz bir yara olarak kaldı.

Retweet yaptığı bir haber nedeniyle Milletvekilliği düşürülen ve Meclis'te eylem başlatan HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu önce tutuklandı, daha sonra da AYM kararı ile milletvekilliğine döndü. Meclis'te "abdestimi aldırmadılar, üstümü giyinmeme izin vermediler" diye AKP'nin emniyet güçlerine tepki gösteren Gergerlioğlu, sosyal medyadan da büyük destek gördü. Özellikle mağduriyetlerini dile getirdiği Gülen Cemaatinin desteğini alan Gergerlioğlu, "insan hakları savunucusu" olarak tanınıyor.

Gergerlioğlu bugün, tutuklanmasının ardından yeniden gündeme gelen Türkan Saylan hakkındaki sözleri nedeniyle bir açıklama yaptı. Gergerlioğlu, FETÖ'nün Ergenekon kumpası döneminde Saylan'a kullandığı üslubu ile gündem olmuştu. İnsan hakları savunuculuğu yaptığını iddia eden Gergerlioğlu, Türkan Saylan'a saldırısını  "Dönemsel perspektif" olarak açıkladı.

Twitter hesabından açıklama yapan Gergerlioğlu, Ergenekon kumpasında gözaltına alınan ve o sırada ağır hasta olan Türkan Saylan hakkında söyledikleri için "Türkan Saylan hakkında gözaltına alındığı dönemde yorumlar yapmıştım. Adaletten uzaklaşmışım. Şimdi siyasi kutuplaşma eksenli tutumlar yerine insan hakları eksenli duruşların daha doğru olduğunu düşünüyorum. Kutuplaşma hepimizi insan hakları perspektifinden uzaklaştırıyor" mesajını paylaştı.

"ÖZÜR MÜ, SAVUNMA MI"

Mesajının devamında başörtüsü üzerinden gerekçe üreten Gergerlioğlu, davranışını iki tarafın hatası olarak açıkladı. Gergerlioğlu, “Başörtüsü meselesinin gerginlik oluşturduğu günlerde her 2 kutup da hatalar yaptı, siyasi davranabildi. Önemli olan o gün de şimdi de kamplaşmaları aşarak hakkı teslim edebilmemiz. Görüşlere katılmasak da hakkaniyeti elden bırakmamalıyız.” ifadelerini kullandı. 

GERGERLİOĞLU, TÜRKAN SAYLAN İÇİN NE SÖYLEDİ?

Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ergenekon kumpasında kanser hastasıyken 2009 yılında evi FETÖ’cü polisler tarafından basılan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Türkan Saylan'ı hedef alan bir yazı yazmıştı. Gergerlioğlu, Saylan'a yapılanlara tepki gösterilmesini "medyada epeyi bir kıyamet koparıldı" diye yorumlarken, davanın baskıya uğramaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Saylan'ı "darbe heveslisi" olarak değerlendiren Gergerlioğlu, "ÇYDD Genel Başkanı Türkan Saylan dine karşı alerjik aydın zihniyetinin bir prototipidir" dedi.

İşte o sözleri:

"DARBE HEVESLİSİ OLABİLİR"
“Ergenekon soruşturması kapsamında evi aranan Türkan Saylan hakkında medyada epeyi bir kıyamet koparıldı. ÇYDD Genel Başkanı Türkan Saylan dine karşı alerjik aydın zihniyetinin bir prototipidir. Tutturamayacağını bilse de darbe heveslisi olabilir. Bugün artık en çok reddetmeye çalışanlar bile bir Ergenekon yapılanması ve bir darbe hazırlığı olduğu yönündeki delilleri görmezden gelemiyor.”

DAVA BASKIYA UĞRAMAMALIDIR
“Medyada Saylan’ın evinin aranmasına büyük tepki gösterenler İstek vakfı arsasından cephanelik çıkmasını görmezlikten geldiler. T.C tarihinin bu en önemli soruşturmasının sulandırılmadan başarıya ulaşması gerekiyor. Dava adil bir yargılama ortamında devam ettirilmeli ve hiçbir baskıya uğramamalıdır. Yargı hem hükümetten hem de medyadan etkilenmemelidir.” 

D. Havin Güngör