HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun bugün milletvekilliği düşürülürse Anayasa Mahkemesi kararı açıklanana kadar Meclis’i terk etmeyeceği öğrenildi.

Gergerlioğlu hakkında attığı bir tweet nedeniyle 2 yıl 6 aylık hapis cezası bulunuyor. Gergerlioğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılması için hazırlanan fezleke, 5 gün önce Meclis’e ulaştı. Fezlekenin bugün TBMM Genel Kurulu’nda okunması bekleniyor. Fezlekenin okunmasıyla birlikte Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşecek. Ancak HDP’li Gergerlioğlu, Meclis’i terk etmeyeceğini belirtiyor.

AİLESİYLE VEDALAŞARAK EVDEN AYRILDI
Edinilen bilgiye göre, fezlekenin okunmasının ardından Gergerlioğlu, direnerek Genel Kurul’dan ayrılmayacak. Zorla çıkarılması durumunda ise HDP Grup odasına geçecek ve Anayasa Mahkemesi kararı açıklanana kadar burada bekleyecek.

Evden ailesiyle vedalaşarak çıkan Gergerlioğlu, Meclis’e çantasıyla birlikte geldi. HDP milletvekilleri de Genel Kurul'a Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun fotoğraflarıyla katılacak. 

ŞENTOP ‘AYM KARARI BEKLENMEYECEK’ DEMİŞTİ
Anayasa Mahkemesi “ihlal” kararı verirse, Gergerlioğlu’nun yeniden Meclis’e dönmesinin yolu açılacak. Zira, bu konuda CHP’li Enis Berberoğlu örneği bulunuyor.

AYM, CHP’li Enis Berberoğlu dosyasını iki yılda karara bağlamıştı. Berberoğlu’nun önce milletvekilliği düşürülmüş, kısa süre sonra AYM “ihlal” kararı vermiş ve uzun bir yargı sürecinden sonra Berberoğlu yeniden Meclis’e dönmüştü.

Gergerlioğlu da Yargıtay’ın cezayı onamasının ardından, 5 Mart’ta Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapmıştı. Ancak TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Berberoğlu kararına rağmen HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu için Anayasa Mahkemesi kararının beklenmeyeceğini açıklamıştı. 

GERGERLİOĞLU'NUN MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLÜYOR

TBMM'de AKP 22. Dönem Milletvekili Abdürrahim Aksoy, “Kahrolsun otokrasi” diye basın locasından bağırarak protesto etti. DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi olduğunu söyleyen Abdürrahim Aksoy’un protestosu üzerine Genel Kurula ara verildi.

Gergerlioğlu, Aksoy'un protestosuna ilişkin Twitter hesabından "Az evvel TBMM dinleyici localarında oturan eski Ak Parti Bitlis mv. Abdürrahim Aksoy, (yeni Deva partili imiş) vekilliğimin düşürülmesini "Demokratik Türkiye istiyoruz' diyerek protesto etti" ifadelerine yer verdi.

HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun mahkumiyet kararı TBMM Genel Kurulu'nda okundu. Böylece Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürüldü. Kararın açıklanmasının ardından AKP ve MHP sıraları genel kurula ara verilmesini fırsat bilerek terk etti, Gergerlioğlu ve HDP'li vekiller salonda açıklamalarda bulunuyor. Salon içersinde kalan vekiller 'hak, hukuk, adalet'  ve 'darbeci AKP' sloganlarıyla protesto ediyor.