Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Yunanistan’dan Türkiye’ye iade edilen ve jandarma komutanı tarafından aralarında çocuklarında bulunduğu 45 kişilik göçmen grubun Meriç Nehri’ne atıldığı yönündeki iddiaları Meclis’e taşıdı.

Beş mültecinin yaşamını yitirdiği iddiaları İçişler Bakanı Süleyman Soylu’ya soran Gergerlioğlu, önergede konu ile ilgili basında yer alan haberlere yer verdi.

Gergerlioğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:

Bahsi geçen iddialar doğru mudur?

Bu konu hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Bakanlığınız bu konu ile ilgili soruşturma başlatmadıysa soruşturma başlatılmamasının gerekçesi nedir?

24.08.2021 tarihinde saat 13.00-14.00 saatleri arasında Türkiye- Yunanistan sınırı Meriç nehri kıyısında yaşandığı iddia edilen olayla ilgili bağlı bulunan Jandarma komutanının ve o gün çalışan askerlerin ifadeleri alınmış mıdır? Eğer ifadeler alınmışsa bahsi geçen kolluk güçleri görevden alınmış mıdır?

İddia edilen olay ile ilgili mağdurların ifadelerine başvurulmuş mudur? Eğer başvurulmuşsa kaç mağdurun ifadesi alınmıştır?

Son 5 yılda Meriç Nehri’nden kaçak yollarla geçmeye çalışırken hayatını kaybeden kişi sayısı?

Son 5 yılda Meriç Nehri’nden kaçak yollarla geçmeye çalışırken kolluk kuvvetleri tarafından yakalanan kişi sayısı kaçtır?

Son 5 yılda kötü muamelede bulunan kamu görevlileri hakkında kaç soruşturma açılmıştır?