HDP Kocaeli Milletvekili ve İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM’de düzenlediği haftalık basın toplantısında AKP Türkiyesi’ni resmetti.

Türkiye’de adliye koridorları ve cezaevlerinin çocuklarla dolu olduğunu kaydeden Gergerlioğlu, “Türkiye’de adliyeler ve cezaevleri çocuklarla dolu. 1.5, 2, 3, 4, 5 yaşındaki çocuklar adliyelerde koşturuyorlar. Cezaevi avlularında koşturuyor, cezaevi görüş yerlerinde koşturuyorlar. Koridorlarda yatıyorlar, adliyelerin koridorlarında yatıyor bu çocuklar. Bakın size birkaç fotoğraf göstereceğim. Koridorda kalan çocuklar İlayda hanımın çocukları, kendisi tutuklanmadan önce 1.5 yaşındaki erkek ve 4 yaşındaki kız çocuğunun adliye koridorundaki hali bu” şeklinde konuştu.

"ÇOCUKLAR ADLİYE KORİDORLARINDA"
Hakimlerin çocuklu annelere hemen tutuklama verdiğini kaydeden Gergerlioğlu, şöyle devam etti:

Annesi mahkemede, adliye koridorunda çocuklar yerde perişan bir durumda. Bu perişanlık adliyedeki ilk günde yaşanıyor. Bu çocukların annesi tutuklandı ve şuanda cezaevi karantina hücresinde ‘Burası çok kötü bir yer, ne yaparsanız yapın, bizi kurtarın’ diye feryat ediyor. Bu anneler tutuksuz yargılanabilirdi ama umurlarında değil savcıların, hakimlerin. Hemen tutuklu yargılamaya veriliyor ve bu çocuklar da adliye koridorlarında, cezaevi koridorlarında böyle perişan bir halde bekliyorlar.

“1 KOĞUŞTA 15 ÇOCUK NASIL YAŞAR?”

Düşünün siz şimdi daracık bir ortamda 15 tane çocuk bir arada, Allah bilir 20 tane de kadın vardır orada. Bunlar daracık bir alanda 24 saat geçiriyor arkadaşlar ve pandemi nedeniyle açık görüşler de yok.

'ÇOCUKLAR NE YAŞADIKLARINI BİLMİYOR' 

Geçtiğimiz hafta çocuklu- bebekli anneler ile ilgili bir yasa teklifi verdik, cezaevlerinde ağıl gibi, ahır gibi koğuşlarda anneleri, çocukları tutmayın, geleceğimizi mahvediyorsunuz, bu çocuklar- bebekler anneler için apart daireler yapın, onlara en azından mahkumiyetlerini daha özel bir ortamda geçirsin dedik. Benim yasa teklifim ortada gelin bunu yasalaştıralım, böyle bir rezalet olamaz. 1,5 yaşındaki biraz önce fotoğrafını gösterdiğim çocuklar bunlar suçlu mu? Cezaevlerinde bu cezaları çekiyorlar. Çocuk ne yaşadığını bilmiyor, perişan bir halde. Fizyolojik ve psikolojik büyük sıkıntılar yaşıyor ama kimsenin umurunda değil.