Avrupa Gençlik Forumu’nun yayımladığı “Gençlik Gelişim Endeksi 2021” başlıklı rapor, Türkiye’deki gençlerin içinde bulunduğu olumsuz tabloyu ortaya koydu. Toplam 150 ülkenin gençlere sunduğu olanaklara göre sıralandığı listede Türkiye 77’nci olabildi. Endonezya, Vietnam, Bahreyn ve Kıbrıs listede Türkiye’nin üzerinde yer aldı.

AKP iktidarları döneminde uygulanan politikalar ve katlanarak artan genç işsizliği, milyonlarca mutsuz ve umutsuz genç kitle yarattı. Türkiye’deki gençlerin içinde bulunduğu umutsuz durum, Avrupa Gençlik Forumu’nun raporuna da yansıdı.

Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre raporda, 150 ülke toplam 58 başlıktan oluşan sosyal ve çevresel faktörler açısından masaya yatırıldı. Ülkeler, genç nüfusa sundukları olanaklara göre 100 tam puan üzerinden puanlandırıldı. Türkiye, 65.57 puanla listede kendisine 77’nci sırada yer bulabildi. Listenin ilk üç sırasında Norveç, Danimarka ve Finlandiya yer alırken son üç sırasında Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çad’ın yer aldığı bildirildi. Gençliğe sunduğu olanaklar itibarıyla zirvede yer alan Norveç’in puanı 95.80 olarak kaydedildi.

'ÖZGÜRLÜK' BAŞLIĞINDA EN KÖTÜLER ARASINDAYIZ
Çalışmada ülkeler, genç nüfusuna sunduğu özgürlüklere göre de sıralandı. Raporda Türkiye, gençlere sunduğu özgürlükler açısından en kötü performansa sahip ülkeler arasında gösterildi. Türkiye ile birlikte, özgürlükler açısından performansı en kötü olan bazı ülkeler Suudi Arabistan, Türkmenistan, Bahreyn, Katar, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya, Azerbaycan olarak ifade edildi.

KATILIMCILIK DÜŞÜK
Raporun en çarpıcı bölümüyse ülkelerin, “Farklı kimlik ve sosyal grupların topluma katılım” durumuna göre sıralandığı bölümü oldu. Türkiye, kapsayıcılık konusunda “düşük performans” gösteren ülkeler arasında yer alarak -15.25 skor elde etti. Sondan sekizinci sırada yer alan Türkiye’nin altındaki bazı ülkelerin Afganistan, İran, Sudan ve Kuveyt olduğu öğrenildi.