İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, FETÖ iddialarıyla görevlerinden alınan kaymakamlar hakkında açıklamalarda bulundu. Soylu açıklamasında, "Bu kişilerin hepsi 2008-2013’de 8 ve 12 yıllık kaymakamlardır. Birtakım kötü niyetli insanların dediği gibi yeni kaymakamlar değildir" dedi. Oysa geçtiğimiz ay terfi ettirilen bir kaymakamın bile operasyonla görevden alındığı ortaya çıkmıştı...

"Cumhuriyet gazetesi, Odatv, BirGün gazetesi saldırıyor, ana muhalefet partisinin sözcüleri saldırıyor" diyen Soylu, "Bu coğrafya zor bir coğrafyadır. Bu ülkeyi yönetmeye çalışanların iki gömleği olur, idamlık ve bayramlık gömleği. Bizim bakanlığımıza saldırmalarının nedeni de FETÖ soruşturmalarında pozisyonu ve duruşudur" ifadelerini kullandı.

Açıklamasında Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu'na isim vermeden seslenen Soylu, "O berduşa sesleniyorum; ben senin gibi onun bunun adamı değil, devletin adamıyım" dedi.

Soylu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Bazen bu soruşturmaların sonucunda soruşturmaya yer olmadığı kararı, kimisine beraat çıkar, kimisi ne de idari işlem uygulanır. Bu durumda ya kişi görevine iade edilir ya da kurumdan uzaklaştırılır. Tüm kurularda süreç böyle devam eder. İlerleyen süreçte adli ve idari soruşturma yeniden açılabilir. Daha önceki adli süreçlerde daha önceki soruşturmalarda görevine iade edilmiş kişiler olduğu gibi ya da haklarında bir şey bulunamayan kişiler olduğu gibi burada da ifade etmem gerekir ki, 58 kişi ile ilgili bu tip değerlendirmeler oldu. Haklarında delil olmadığı için bir işlem yapılmadığı, idari olarak bir tespit yapılamadığı veya hakkında soruşturmanın devam ettiği bir kovuşturmaya gerek olmadığı kararı verildiği gibi… Bu kişilerin hepsi 2008-2013’de 8 ve 12 yıllık kaymakamlardır. Birtakım kötü niyetli insanların dediği gibi yeni kaymakamlar değildir.

'BİLEREK, İSTEYEREK BÖYLE BİR ATAMA SÖZ KONUSU DEĞİL'

Bu hadiseyi saçma sapan mesnetsiz iddialarına kanıt yapanlara bizim sözlerimiz açıktır. Bilerek, isteyerek böyle bir atama yapılması söz konusu değildir. Burası İçişleri Bakanlığı’dır; öyle kafana göre bir işlem olmaz. Kişinin hakkında yeni bir delil bulunmuş… Ne yapmamız lazım, tedbir almayacak mıyız? Bu ilk kez yaptığımız bir şey değil.

'KİM 15 TEMMUZ'U UNUTARAK İŞLEM YAPIYORSA HAİNDİR'

Daha önce de 15 kaymakam için benzeri bir hamle yaptık. Nasıl bir süreçten geçtiğimizi biliyoruz. Kim 15 Temmuz’u unutarak işlem yapıyorsa haindir. Bu süreçte kendine rol biçen sahte kahramanlardan bıktım. Biz gereğini titizlikle yapıyoruz. Cumhuriyet gazetesi, Odatv, BirGün gazetesi saldırıyor, ana muhalefet partisinin sözcüleri saldırıyor. Bu coğrafya zor bir coğrafyadır. Bu ülkeyi yönetmeye çalışanların iki gömleği olur, idamlık ve bayramlık gömleği. Bizim bakanlığımıza saldırmalarının nedeni de FETÖ soruşturmalarında pozisyonu ve duruşudur.Burayı sulandırmak, bu soruşturmaları akamete uğratmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Size kurum içinden bir bilgi paylaşmak isterim; 50 bin yükümlü jandarmaydı. Jandarma teşkilatından ihraç edilenlerin sayısı 5 bin 561 açıkta bulunanların sayısı 2 bin 945.Bugün emniyet teşkilatımızın o gün mevcudu 273 bin kişiydi. Emniyetten ihraç edilen kişi sayısı ise 30 bin 580. Görevden uzaklaştırılanların sayısı bini aşkın. 14 emniyet müdürü ihraç.

BARIŞ TERKOĞLU'NA İSİM VERMEDEN 'BERDUŞ' DEDİ

200 kaymakamımız ilçelerde eksik. Vali yardımcılarımızı saymıyorum. Ve bu konuda elimizden gelen bütün titizliği ortaya koyuyoruz. Bu operasyonlar başladığında Sahil Güvenlikten 534 kişi ihraç edilmiş. Mülki idareden 445 kişi ihraç 86 kişi görevden uzaklaştırıldı. Bu rakamları niçin verdim. Bugün Cumhuriyet gazetesinde yazan, bana kızıyorlar bunları muhatap alma diye. Muhatap alacaksınız. Orada bir berduş; yüzde 3,5 alındı. O berduşa sesleniyorum; ben senin gibi onun bunun adamı değil, devletin adamıyım. Kime uşaklık yaptığınız belli. Biz doğruları yapmaya çalışıyoruz ve buna devam edeceğiz.