Toplumsal Haber Merkezi

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 212 gündür ölüm orucunda olan tutuklu avukat Aytaç Ünsal'ın cezasının infazının durdulmasına ve tahliyesine karar verdi. Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’nde bir hücrede kalmakta olan Aytaç Ünsal saat 22:00 sularında tahliye edildi. Ünsal, ambulansa bindirilirken "Hepinizi çok seviyorum" dedi...

Yargıtay daha önce bu kararı verseydi, karar, geçen hafta ölüm orucunda hayatını kaybeden avukat Ebru Timtik’i de kapsayacaktı.

Halkın Hukuk Bürosu tarafından yapılan paylaşımda da “Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin bugün tarihli kararı ile büromuz avukatı Aytaç Ünsal tahliye edilmiştir. Bu karar ile Ebru Timtik'i tahliye etmeyenler Ebrumuzun katili olduğunu bir kez daha ilan etmiştir” ifadeleri kullanıldı.

NE OLMUŞTU?
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) davasında verilen 159 yıldan fazla cezanın, avukat Barkın Timtik’e verilen ceza hariç onanması yönünde görüş bildirdi. ÇHD davasında 20 Mart 2019’daki duruşmada kararını açıklayan mahkeme, avukatlara 18 yıl 9 ay ile 3 yıl 1 ay 15 gün arasında hapis cezalarına hükmetmişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi de Ekim 2019’da itirazları reddederek dosyayı Yargıtay’a göndermişti. Adli Tıp Kurumu, ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın cezaevinde kalmalarının uygun olmadığına dair rapor vermişti.

Adil yargılanma talebiyle başlattığı ölüm orucu eylemine devam eden tutuklu avukat Ebru Timtik, dün (27 Ağustos) akşam saatlerinde Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi'nde yaşamını yitirmişti.