Gazeteci Taha Kermani, Afganların yasal yollarla İran'a gelip buradan kaçak yollarla Türkiye'ye geçtiklerini açıkladı.

Gazeteci Taha Kermani, bir şirkete danışmanlık hizmeti verdiğini belirterek bugünlerde pekçok Afgan'ın Türkiye'de oturma izni almaya çalıştığını söyledi. Kermani, Türkiye'de oturma izni almaya çalışan Afganların kaçak geldiğini ancak çoğunun pasaportunun olduğunu belirtti. Kermani, Afganların önce İran'a gidip ordan Türkiye'ye kaçak geçtiklerini söyledi. 

Taha Kermani'nin verdiği bilgiler oldukça dikkat çekici. İran'da çok fazla Afgan ağırlıklı göçmen nüfusunun olduğuna dikkat çeken Kermani, bu insanların ülkelerine geri dönmeye başlamış olduklarını ifade etti. 2020'de 800 bin Afgan'ın ülkesine döndüğünün açıklandığını belirten Kermani, İran Dışişleri Bakanlığı'nın geçtiğimiz aylarda "Afgan kardeşlerimizi uzun yıllardır misafir ettik ve artık onları yolcu etmenin zamanı geldi. Çünkü İran amborgaların baskısı altında daha fazla onları misafir edemez" ifadelerini ve  tepkilere karşı ise "Biz ülkelerine dönsün demedik ki, başka yerlere gitsinler" yanıtı verdiklerini hatırlattı. Kermani, böylece Türkiye'ye yönelimlerin başladığını ifade etti.

Kermani, Afgan kaçakçılığı yapan çok fazla kişi olduğunu, sosyal medyada bir (1) dakika harcamanın onlara ulaşmak için yeterli olduğunu söyledi. "Denedim ve Telegram üzerinden birileri ile iletişim kurdum" diyen Kermani, Tahran'dan Van'a kadar yaklaşık 3 bin 500 TL, Van'dan İstanbul'a kadar da bin TL gibi bir fiyat istendiğini belirtti. Kermani, "Toplu kaçışlarda, mesela 5 kişi olursanız indirim yapıldığı ve paranın yüzde 20'sinin önden alındığı" bilgisini verdi.

İran için zekice bir politika uyguluyor diyen Kermani, "İran, ülkesine gelen Afganlara gelme demiyor. Hepsinin kaydını alıyor ancak çıkanların kaydını almıyor. Çıkışları serbest bıraktılar" yorumlarında bulundu. Kermani, İran'ın bu durumu "amborgalara karşı kullandığını" söyledi. Kermani,  "İran, 'bakın yalnızca ben sıkıntı çekmiyorum, bu ambargolar nedeniyle buradaki Afgan kardeşlerimiz de sıkıntı çekiyor demek için kullanıyor. dedi

Kermani, sosyal medya hesabından Afganistan'da Afganların pasaport kuyruğunu gösteren bir video paylaşarak, "Pasaportla önce İran'a, oradan da kaçak olarak Türkiye'ye geliyorlar" dedi.

NE OLMUŞTU?

İçişleri Bakanlığı, ‘‘Afgan göçmenlere dair videolar algı amaçlı’’ açıklamsında bulundu.

Son günlerde Afganistan’dan Türkiye’ye yönelik düzensiz göç hareketlerinin hızlandığını gösteren fotoğraf ve videoların özellikle sosyal medyada paylaşılması üzerine İçişleri Bakanlığı da Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı imzasıyla bir açıklama yayınladı.

Çataklı öncelikle sosyal medyada yer alan görüntülerin bazılarının Türkiye’yle ilgili olmadığını açıkladı.

İçişleri Bakan Yardımcısı “Bu videoların bir kısmının İran içlerinden, bir kısmının İran – Afganistan sınırından, hatta bir kısmının Afganistan – Tacikistan sınırından olduğu bile görülmektedir. Bu videolarla, sınır güvenliğinin olmadığına ve düzensiz göçmenlerin ülkemiz içerisinde istedikleri şekilde dolaşabildiklerine dair kamuoyunda algı oluşturulmaya çalışıldığı aşikârdır. Bir takım çevrelerce kasıtlı olarak provokasyon içerikli videolar yoluyla kamuoyunda oluşturulmak istenen algının aksine bütün birimlerimiz tarafından düzensiz göçün önlenmesi amacıyla tüm imkan ve kabiliyetler kullanılmak suretiyle, gerekli tedbirler en üst düzeyde alınmaktadır” dedi.

Türkiye’nin düzensiz göçü kaynağında önlemeye yönelik uluslararası mekanizmaların güçlendirilmesine önem verdiğinin altını çizen İsmail Çataklı, hem sınır güvenlik tedbirlerinin arttırılmasına hem de sınır dışı ve geri gönderme kapasitesinin yükseltilmesine ağırlık verildiğini söyledi.

Havin Güngör