Gazeteci Murat Yetkin, Erdoğan'ın Biden'ı kamuoyuna şikayet etmesini eleştirerek, "Erdoğan'ın çok alındığı görülüyor" yorumunda bulundu.

Erdoğan, Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurulu'na katılmak için bulunduğu New York'ta yaptığı son açıklamada ABD Başkanı Joe Biden'dan şikayet ederek "Temennim odur ki iki NATO ülkesi olarak birbirimizle hasmane değil, dostane davranalım. Ama iki NATO ülkesi olarak şu andaki gidiş pek hayra alamet değil. Benim Başbakan, Cumhurbaşkanı olarak yaklaşık 19 yıllık yöneticilik hayatımda Amerika ile olan münasebetlerimde geldiğimiz nokta maalesef iyi bir nokta değil. Ben oğul Bush ile iyi çalıştım, Sayın Obama ile iyi çalıştım, Sayın Trump ile iyi çalıştım ama Sayın Biden ile iyi başladık diyemem." ifadelerini kullandı.

Gazeteci Murat Yetkin, Erdoğan'ın Biden'ı kamuoyuna şikayet etmesini eleştirdi. Açıklamalardaki farklılıklara dikkat çeken Yetkin, 3 gün arayla kullanılan ifadeleri hatırlattı.

Yetkin, Erdoğan'ın son açıklamasını eleştirerek "ben daha önce hiçbir Türk cumhurbaşkanının, hiçbir başbakanın, Amerikan Başkanından yeterli yakınlığı görmediği için, böyle kendi halkına şikayette bulunduğunu, kamuoyuna yakındığını görmedim hiç. Ben daha önce böyle bir şeye şahit olmadım. Gerçekten çok üzücü bir durum." dedi.

ERDOĞAN'IN ÇOK ALINDIĞI GÖRÜLÜYOR

Yetkin, Biden ile görüşme ayarlanması için çok uğraşıldığını ancak bunun gerçekleşmemesi sebebiyle Erdoğan'ın çok alındığını ifade ettiği yorumlarında şu cümleleri kullandı:

"Daha önce Amerika'ya gitmeden önce harıl harıl çalıştılar Biden ile bir görüşme ayarlayabilmek için. O zamanki bahane, ""Kimseyle görüşmeyecekti". Ama Biden'in İngiltere ve Avusturalya başbakanları ile görüştüğü de ortaya çıktı. Erdoğan'ın bundan çok alındığı görülüyor. Şimdi bunu muhalefetten veya gazeteci başka arkadaşlardan söyleyen olsa 'Vay sen ülkeni küçümsüyor musun?" oluyor. Ama bunu nasıl karşılamak lazım. İlk defa bir Türk Cumhurbaşkanı, Amerikan Başkanı'ndan yeterli ilgiyi görmedik diye halka şikayet ediyor.

ÇOK DEĞİL 3 GÜN ÖNCE FARKLI KONUŞTULAR

Yetkin şöyle devam etti:

"Çok değil, 3 gün önce, Erdoğan Amerika'ya gittiğinde yaptığı açıklamada ne diyordu: "Biden ile görüştük. Tam bir mutabakata vardık iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda" diyordu. 3 gün geçti aradan. Demek ki bir beklenti vardı. O beklenti muhtemelen görüşme beklentisiydi. Ayaküstü de olsa, bir el sıkışma, bir kare fotoğraf için bile olsa bir görüşme beklentisi vardı demek ki olmadı. Beklentiler olmayınca...

Erdoğan, 14 Haziran'da NATO Zirvesi'nde görüştüğünde ortak basın toplantısında Biden'a kendisiyle ile yüz yüze, özel olarak görüşmek istediğini söylemişti. Ki olmadı."

PUTİN'DEN BEKLENTİLER FARKLI

Yetkin, Erdoğan'ın "Putin ile yalnızca ikili görüşme yapılacağına" vurgu yapmasını değerlendirerek şöyle konuştu:

"Putin'den beklentiler çok farklı. Erdoğan, birkaç gün sonra 29 Eylül'de Rusya'da görüşecek. Zaten New York'ta gazetecilere 'Hiçbir yanlış görmedik Putin'den" demişti. Peki Rusya ile ilişkilerimiz çok mu farklı? Putin her fırsatta Türkiye'ye turist göndermeyerek... ve en son, sizin domateslerden, limonlardan, meyvelerden sinek çıktı diye geri gönderdi ihraçları. Çok bilmiyorsunuz belki."

KAPIDA BEKLETMEDİ Mİ?

"Biraz hatırlayalım; 2020'nin mart ayına gidelim, daha kovid patlamamıştı. Erdoğan, apar topar neden Moskova'ya gitti? Hatta Putin, büyük saygısızlık yaparak Cumhurbaşkanı'nı birkaç dakika kapıda bekletti. Niye? Çünkü İdlib'de 33 asker şehit edilmişti, bir Rus uçağı tarafından. Şimdi, "Putin hiçbir yanlış yapmadı" diyor. Daha geçen hafta Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar... yine şehitler olması üzerine Rusya'yı Suriye'deki anlaşmalara uymaya davet eden Hulusi Akar değil miydi?"

ERDOĞAN'IN NEW YORK'TAN VERDİĞİ MESAJ MOSKAVA'DA TEPKİLERE SEBEP OLDU

Erdoğan, New York'tayken çeşitli gelişmeler oldu, Putin'in seçimleri yeniden kazanması oldu. Seçim sonuçlarının açıklandığı sırada Dışişleri Bakanlığı bir açıklama oldu: "Rusya, ilhak ettiği Kırım'da da seçim yaptı, bunu kabul etmiyoruz."

Moskova buna çok sert tepki gösterdi. Erdoğan, genel kurul konuşmasında da bunu söyledi. Bunun üzerine Moskova'dan tepki geldi. Putin'in sözcüsü Peskov, "Tam da bu kadar önemli bir görüşme öncesi böyle bir açıklamanın gelmesine çok üzüldük" dedi. Dışişleri Bakanı da benzer şeyler söyledi."

KÜRT KARTINA OYNAYALIM

Yetkin, asıl tepkinin Rusya medyasında görüldüğünü ve Rusya Senatosu uluslararası komitesinin Türkiye'ye karşı "Kürt kartına oynamaya" çağırdığını ifade ederek şunları söyledi:

"Ama özellikle Rusya'da devlet televizyonlarında filan Türkiye adeta yerden yere vuruluyor. "Nasıl karışırsın Kırım'a, Kıbrıs'ı unuttuk mu?" deniyor. Rusya Senatosu'nun uluslararası komitesi Kürt kartını hatırlatarak "Biz de Kürt kartına oynayalım" diyorlar.

Nasıl olacak? Bir yandan Kırım konusu, S400 meselesinde, Suriye'de... Rusya, Kıbrıs'ta Türkiye tarafında değil.

Bir de Erdoğan'ın Putin ile görüşmesinde özellikle vurguladığı bir şey var. "Biz Putin'le ikili görüşeceğiz, üçüncü bir şahıs olmayacak."

Bu neden önemli? ..."

BİDEN GÖRÜŞMESİNİN AYARLANAMAMASININ HESABINI SORACAK

Yetkin şöyle devam etti:

"Rusya'da çok sıkı işleyen bir hariciye bürokrasisi geleneği vardı, bizde o kadar yok artık... Ve öyle sanıyorum ki Erdoğan, New York'ta olanların, Biden ile randevu alınamamasının hesabını birilerine soracak."

3 GÜN TERÖRE DESTEK VERMİYORLAR MIYDI?

"Erdoğan'a birileri teyit edilememiş bilgiler aktarıyor ondan sonra da çıkıp halkın karşısına "Maalesef Amerika Başkanı bana yakınlık göstermedi" de. 3 gün önce "Her konuda mutabık kaldı" de, 3 gün sonra "Bunlar teröre destek veriyorlar" de. Ne yani, 3 gün önce teröre destek vermiyorlar mıydı?"