Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde 11 Aralık günü gözaltına alınan gazeteci Aziz Oruç ile dayanışma sürüyor. Meslektaşları Oruç ile dayanışma için İHD Diyarbakır Şubesi'nde basın açıklaması yaptı. Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu ve Türkiye Gazeteciler Sendikası Diyarbakır Temsilciliği’nin katıldığı basın açıklamasına Oruç’un ailesi ve arkadaşları da katıldı.

“AZİZ ORUÇ’UN GAZETECİLİĞİNE TANIĞIZ”
Artı Gerçek'ten Remzi Budancir'in haberine göre; Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü Ayşe Güney, Aziz Oruç ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanlığı’nın durumu manipüle etmeye çalıştığını söyledi.  Oruç’un İran’a idam edilmesi için teslime dildiğini ifade eden Güney, “Aziz Oruç İran’da günlerce işkence görüp sınır dışı edilmiştir. Ayakları çıplak vaziyette Türkiye sınırına bırakılmıştır” dedi. Aziz Oruç’un gazeteciliğine tanık olduğunu ifade eden Güney, “Bu gün iktidarın lehine haber yapan bütün gazeteciler onu çok iyi tanır. 7 gündür gözaltında. Basın ve ifade özgürlüğünün daha fazla zedelenmemesi için serbest bırakılmalıdır. Burada tartışılması gereken Aziz’in gazeteciliği değil bu ülkedeki demokrasidir” diye anlattı.

'İKTİDAR GAZETECİLİĞİ SUÇ OLARAK GÖRÜYOR'
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Hakki Boltan, Türkiye’de gazeteciliğin iktidar tarafından suç olarak görüldüğünü söyledi. Özgür Gazeteciliğin terörizm olarak görüldüğüne dikkat çeken Boltan, “Bütün iktidar medyası Aziz Oruç’u hedef alıp tartışıyor. Muhalif gazete ve basın örgütleri Oruç'un gözaltına alınması karşısında sessiz kaldı. Çağrımızdır…  Muhalif basın örgütleri ve basın aziz konusunda daha duyarlı olmasını istiyoruz” dedi.

'AZİZ AĞIR İNSAN HAKKI İHLALİYLE KARŞI KARŞIYA'
Türkiye Gazeteciler Sendikası, Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, “Haysiyet cellatlığından itibar suikastından vazgeçin” çağrısı yaptı. Aziz Oruç’un "terörist" olarak Türkiye kamuoyuna sunulduğunu hatırlatan Oral, “Aziz’in yıllardır bölgede gazetecilik yaptığının tanıklarıyız. Azizin yaşadığı, muhalif basının bu ülkede yaşadığının örneğidir. Bizler azizin gazeteciliği olduğuna tanığız. Kendisi bu gün en ağır insan hakkı ihlaliyle karşı karşıya” dedi.

'AZİZ’İ SERBEST BIRAKIN'
Basın açıklamasına katılan Aziz Oruç’un babası Halil Oruç, oğlunun masum olduğunu söyledi. Aziz’in eşi Hülya Oruç ise kaygısını dile getirdi. Aziz’in serbest kalmasını isteyen Hülya Oruç, “Eşim önce baba sonra gazetecidir. Serbest bırakılmasını istiyorum” dedi.

'SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, muhalif basının hedef alındığını söyledi. Muhalif basının iktidarın hukuksuzluğu karşısında durduğu için hedef alındığını belirten Aydeniz,  “Basın topluma hakikati ulaştırmalı. Bunu yapan özgür basındır. Türkiye’de iktidara karşı söz söyleyen herkes terörist sayılıyor. İktidara hizmet edilmesini istiyor. Oruç’un gazeteciliğine tanığız. Aziz Oruç şahsında bütün tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyoruz” diyerek sürecin takipçisi olacaklarını söyledi.