Toplumsal Haber Merkezi

Gazeteci Can Dündar'ın MİT TIR'ları davasında "casusluk" ve "terör örgütüne yardım" suçlarından 27 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına Alman hükümetinden gelen tepkiye Türkiye’nin yanıtı gecikmedi. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Twitter hesabından Almanca yaptığı paylaşımlarda Can Dündar'ın "casusluk ve silahlı bir terör örgütünü desteklemekten hüküm giydiğini" ve eylemlerinin basın özgürlüğü kapsamında olmadığını savundu. Altun, "Bugünkü mahkeme kararını düşünce özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirmek gazetecilere hakarettir. Muhataplarımızdan, bağımsız Türk yargısının kararını kabul etmelerini ve Can Dündar'ı Türkiye'ye iade etmelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Dündar kararına Almanya Dışişleri Bakanı Maas'tan tepki gelmişti. Kararı "Türkiye’de bağımsız gazeteciliğe vurulan sert bir darbe" olarak nitelendiren Maas, "Basın özgürlüğü temel bir haktır ve gazetecilik mesleğinin sadece yüksek kişisel riskler alındığında mümkün olması kabul edilemez. Bu, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile yükümlü bulunduğu basın özgürlüğü fikri ile bağdaşmıyor” demişti.

CAN DÜNDAR'DAN YANIT: HAKARET SAYARIZ ZATEN...
İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un "Bugünkü mahkeme kararını düşünce özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirmek gazetecilere hakarettir" sözlerine Can Dündar'dan tepki gecikmedi. Fahrettin Altun'un Twitter mesajını alıntılayan Dündar, "Size 'basın danışmanı' diyenler, bize 'gazeteci' dese hakaret sayarız zaten..." ifadeleriyle Altun'a tepki gösterdi.