Toplumsal Haber Merkezi

Araştırma şirketleri, güvenilirliklerini yitireli çok oldu ama bunun üzerinde tepinmekten vazgeçmiyorlar. Yandaş olanlar da, olmayanlar da peşi sıra gerçeklikten uzak anketler yayınlayıp manipülasyonlar yapıyorlar. Bu anketler arasında öyle örnekleri var ki, A partisinin lideri Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılsa yüzde 1'i bile göremiyorken, aynı partinin herhangi bir belediye başkanı ilk turda Cumhurbaşkanı olabiliyor. Bu tür anketlerin sonuncu örneği ise Piar Araştırma'dan geldi.

Piar Araştırma’nın kasım ayında yaptığı 'Türkiye geneli siyasi gündem' araştırmasının sonuçları yayımlandı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de içeren araştırmaya göre yüzde 44.5 'Ekrem İmamoğlu’na oy veririm' derken, Erdoğan diyenlerin oranı yüzde 39.7’de kaldı.

Artı Gerçek'ten Rıfat Doğan'ın haberine göre, “Bugün genel seçim olsa ‘bu tabloya göre’ hangi siyasi partiye oy verirsiniz?” şeklindeki sorusuna katılanların yüzde 31.9’u AKP, yüzde 24.7’si CHP, yüzde 10.6’sı MHP, yüzde 10.2’si HDP, yüzde 9’u İyi Parti yanıtını verdi.

Henüz kurulmamış, kurulacağı da kesin olmayan, üstüne üstlük kadrosunun kimlerden oluştuğu bile bilinmeyen 'Babacan partisi'  yüzde 7.7 alırken, benzer durumdaki Ahmet Davutoğlu ise yüzde 3.4 alıveriyor.

İşte Piar'ın bazı 'tespit'leri: