Kocaeli Kandıra 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuklu bulunan Eski Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel açlık grevine başladığını haftalık telefon görüşmesi gerçekleştirdiği annesi Gülperi Demirel aracılığıyla duyurdu.

Demirel, ailesi ile yaptığı görüşmede cezaevinde pandemi koşullarına dikkat edilmediğini, koğuşlarda yapılan baskınlarda özel eşyalara el konulduğunu ve keyfi uygulamalar ile hak ihlalleri yaşandığını belirtti.

Yaşananan hak gasplarının ardından Demirel “Antidemokratik uygulamalarla beraber cezaevlerinde süren tecrit ve hak gasplarına, artan siyasi soykırım operasyonlarına ve herkesin terörize ediliyor olmasına karşı” bir diğer tutuklu olan Seher Orçu ile birlikte 5 günlük açlık grevine başladığını duyurdu.

Çağlar Demirel kimdir?

Çağlar Demirel 29 Temmuz 1969 tarihinde Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde doğdu. 

1995 yılında Dicle Üniversitesi Hemşirelik Bölümününden mezun oldu.

Sivil toplum örgütlerinde kadın ve aile sağlığı, kadın emeği, kadın hakları, kadına yönelik şiddet ile mücadele alanlarında projelerde çalıştı.

2009 yılı yerel seçimlerinde Mardin Derik ilçesinde DTP'den belediye başkanlığına seçildi.

Demirel, Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde HDP'den Diyarbakır ili milletvekili adayı olarak gösterildi ve milletvekili seçildi. Meclis çalışmalarında HDP'nin grup başkan vekilliği görevini üstlendi.

Demirel hakkında çeşitli suçlamalarda iddianame hazırlandı ve Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yakalama kararının ardından Ankara’da gözaltına alındı.

Gözaltı işlemi sonrası getirildiği Diyarbakır’da emniyetteki işlemlerinden sonra adliyeye sevk edildi.

13/12/2016 tarihli, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Demirel'in tutuklanmasına karar verildi. Savcı, hakkındaki suçlamalardan Demirel'in 10 yıldan 23 yıla kadar hapisini istedi.