Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamalarda dikkat çeken ifadeler kullandı. 

AKP içerisindeki laiklik tartışmalarına değinen Davutoğlu, "Anayasa'nın ilk 4 maddesini özgürlükçü laiklik olarak yorumluyorum. Bunun da Türkiye'ye barış ve huzur getireceğine inanıyorum" dedi.

'ANAYASAMIZDAKİ LAİKLİK 'ÖZGÜRLÜKÇÜ' LAİKLİK'
Davutoğlu, laiklik konusuna ilişkin, İsmail Kahraman'ın görüşlerini işaret ederek doğru bulmadığını söyledi:

Doğru bulmuyorum. İktidarın bir aldatmacısı olarak görüyorum. Sayın Cumhurbaşkanının yetkisi var, sayın İsmail Kahraman'ı uyarması lazım. Türkiye'deki laiklik 19. yüzyıl 3. Fransa Cumhuriyeti'ndeki laikliktir. 28 Şubat laikliği o laiklik. Yahudileri bile sistemin dışına iten antisemitizm laikliğidir. Fransız jakoben laikliğidir bu. Bunu alıp Türkiye'de dini görünümün her türlüsünü laikliğe aykırı telakki eden bir anlayıştır. Bunun zirvesi 28 Şubat'tır.

Özgürlükçü laiklik olarak yorumluyorum ben Anayasa'nın ilk 4 maddesini. Herkesin dini ve felsefi özgürlüğünün olduğu. Hiçbir dinin diğer dinin üzerine egemen kılınmadığı. Bir hıristiyanın müslümana, müslümanın hıristiyana egemenliği olmadığı. Devletin inanç farklılıkları gözetmeden davrandığı. Hiç kimsenin diğerine baskı yapmadığı, ayrıcalılı görünmediği anlayış özgürlükçü laiklik anlayışıdır. Laikliği özgürlükçü laiklik olarak yorumlamanın Türkiye'ye barış ve huzur getireceğine inanıyorum.

'ERDOĞAN BAŞÖRTÜSÜNÜ YOLSUZLUKLARI ÖRTMEK İÇİN KULLANIYOR'
Davutoğlu, yolsuzlukların olmadığı Türkiye vaad etti:

Sayın Erdoğan'ın taktiği varolan yolsuzlukların üstünü örtmek için başörtüyü bir örtü gibi kullanmaya çalışıyor. Biz yolsuzlukların olmadığı Türkiye vaadediyoruz. Sayın Erdoğan bu meseleyi kökünden çözmek yerine, getirsin bir yasal düzenleme, bütün partiler destek verir. Başörtüsünü yasal ve anayasal düzenlemesi yapılması lazımdır. Bir hafıza var. Evlendiğimizde Sare hanım üniversite 2. sınıf öğrencisiydi. Yıllar geçti ihtisas sınavında başörtülü iken hakarete uğramasın diye kapıda bekliyordum. Ben Erdoğan gibi davranmam. Hiçbir şekilde başınızı öne eğecek hiçbir yolsuzluğa izin vermeyeceğim. Bugün muhafazakarların başı öne eğik.

Bütün AK Partililer hem yolsuzlukların var olduğunu söylüyor, hem ona karşı olduğunu söylüyor. Yapacağımız ilk işlerden birisi başörtüsü veya dini vicdan özgürlüğü konusunda yasal ve anayasal teminatı devreye sokacağız. Tek başımıza gelirsek ilk işimiz başörtüsü özgürlüğünü her yerde teminat altına alacak anayasal ya da yasal düzenleme yapmaktır. 28 Şubat yasaklarının bir daha gelmemesi konusunda bütün ittifak üyelerinin yazılı teminatıyla o ittifaka gireriz.