Eski AKP'li, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın haftalık değerlendirme toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunuyor.

Cumhurbaşkanlığı hükümetine seslenen Babacan “Beştepe’nin kulakları tüm bu ikazlarımıza sağır. Akılla, bilimle vakit kaybetmiyorlar. Sisli, puslu bir havada direksiyonu sürekli sağa sola çeviren bir otobüs şoförü gibi ülkemizi uçuruma sürüklüyor” dedi.

“Sözüm ona yeni bir icat çıkarttılar, adına da ‘Kur korumalı TL vadeli mevduat’ dediler. Adını doğru koymak gerekir. Yeni uygulamanın adı, ‘Bu milleti torunlarına kadar borca batırma’ planıdır” ifadelerini kullanan DEVA Partisi Genel Başkanı, devamında şunları söyledi:

Türk lirasının artık bir güven unsuru olmadığını itiraf eden bir yönetimle karşı karşıyayız. Kendi ekonomisine güveni, Amerikan parasıyla sağlamaya çalışan bir yönetim zihniyeti bu. Yarınlara ipotek koyan bir gözü dönmüşlüktür bu. Sayın Erdoğan, faiz artırımı kararı almıştır. Artırım kararının herhangi bir limiti yok. Çünkü TL faizine kur farkını eklerseniz, ödeyeceğiniz faiz bunların toplamından oluşur. Bunun adı kendi tabirleriyle faiz lobisine çalışmaktır, dış güçlerin maşası olmaktır.

Sayın Erdoğan, bu girdiğiniz yol, yol değil. Sizler gelip geçicisiniz ama bu ülke kalıcı, bu ülkenin vatandaşları kalıcı. Siz ve ortaklarınız zaten yolun sonuna geldiniz diye ‘Bizden sonra tufan’ diyerek sorumsuzca hareket edemezsiniz.

İleride Erdoğan ve ortaklarının yaptıklarını inceleyenler Özal’ın sorduğu soruların aynısını soracaklar.

‘Kur farkı ödemeleri için Hazine’den transfer edilecek parayla kaç milyon işsiz iş sahibi olabilirdi?’ diyecekler.

Geçen hafta asgari ücret belirlenirken ‘Dolara hiç bakılır mı’ dediler. Şimdi de ‘Mevduat sahiplerinin bankalardaki TL hesaplarını dolara bağlayacağız’ dediler. İktidarın ekonomi modeli yoksulu daha yoksul, varlıklıyı ise daha varlıklı yapmaktan ibaret.

Erdoğan görmezden geliyor. “Faizle mücadele ediyorum” diyor. Hep diyorum ya “mış” gibi yapmak. Ben buradan soruyorum bu nasıl mücadele?

Bugünden ülkenin 5 yılını faize mahkum ettiler. Nas mı bu?

Bunu çıkıp kendisinin anlatması lazım. Biz dinimizin kutsallarını günlük siyasete malzeme yapmayacağız. Erdoğan, dinimizin kutsallarını her gün siyasete malzeme yapıyor. 

Her 'Faizle mücadele ediyorum' dediğinizde daha fazla faizci oluyorsunuz.

Ülke batıyor bunlarda milletimizin tertemiz dini, mili duygularını istisrmarla uğraşıyorlar.

-Enflasyon sorununu çözmeden Türkiye ekonomisini düzlüğe çıkaramazsınız. Enflasyon ne demek sürekli fiyatların şişmesi demek.

Taze bakan ne diyor; bakanların biri geliyor biri gidiyor. 'Herkes rahat dursun' diyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin Hazine Bakanlığı’nın başındaki bakanın seviyesine bakın. Şu an tencereler boş, buzdolapları boş.

Bu yaşadığımız bir ülke bizim mutlak yoksulluğumuzu sıfırladığımız ülke. Fiyat istikrarının hiçbir öneminin kalmadığını dünyaya gösterdiler. Yanlışta inat, ülkeye on yıllarca sürecek bir yük yüklemek bu ülkeye, gençliğine, doğmamış bebeklerine yazık etmek demektir. Türkiye ekonomisinin içine düştüğü hastalığın tedavisinin yolu hukuktur. İnsan haklarının sınırlandığı dönemi bir kapatın bakın ülke nasıl düzeliyor... Bunları yapmadıkça siz değil devleti, bakkal dükkanı bile yönetemezsiniz.

Erdoğan’ın hikayesinin sonu geldi. Yepyeni bir başlangıcı başlattık. Bu ülkenin haysiyetli insanlarıyla beraber bu iktidarın yıktığı her şeyi tek tek onaracağız.

STK'LARA ÇAĞRI
Babacan'ın toplantının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularına verdiği yanıtlardan öne çıkan bölümler şöyle:

-Şu anki iktidar karanlıkta çalışmayı seviyor. Gece yarısı kararname yayınlıyorlar.

-Sivil toplum kuruluşlarını baskı altına almak Sayın Erdoğan’ın yıllardır yaptığı bir iş. 

Bu ortamda çıkıp, doğruları dimdik söylemek sivil toplum kuruluşlarımızın tarihi bir sorumluluğu var. Tarihi bir dönemde yaşıyoruz. Memleket yanarken dertleri dillendirmeyeceksiniz de hangi gün yapacaksınız. Tarihe bir kayıt düşün. Bu dönemde konuşmayanları, seslerini çıkarmayanları millet tarih kayıtlarına yazıyor. Siz niye konuşmadınız, niye kayıtsınız kaldınız diye milletimiz tarih defterine not ediyor.