Erkekler, Mayıs'ta en az 27 kadını ve kadınların yanlarındaki üç çocuğu öldürdü. En az üç kadına tecavüz eden erkekler, 64 kadını da seks işçiliğine zorladı. En az 39 çocuğa cinsel istismarda bulunan erkekler, 28 kadını da taciz etti.

Bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler, Mayıs’ta en az 27 kadını öldürdü. Öldürülen kadınlardan biri transtı. Erkekler, Mayıs’ta 53 kadına da şiddet uyguladı.

Erkekler, 2019'un ilk beş ayında 126 kadını öldürdü.

Erkekler 2018’in beş ayında en az 97 kadın ve yedi çocuk öldürdü; 30 kadına tecavüz etti; 89 kadını taciz etti; 280 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı; 177 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu; 185 kadını yaraladı.

En az üç kadına tecavüz eden erkekler, 64 kadını da seks işçiliğine zorladı. En az 39 çocuğa cinsel istismarda bulunan erkekler, 28 kadını da taciz etti.

Mayıs’ta en az altı kadın (Ankara, Rize, Konya, Ordu, Tekirdağ, Denizli) şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

Erkekler, iki kadını (Sakarya, Denizli) intihara sürükledi. En az dört (Diyarbakır, Niğde, İzmir, Elazığ) kadının intiharı da basına “şüpheli” olarak yansıdı.

İstanbul'da bir ve Şırnak’ta bir kadın cenazesi (faili meçhul cinayet olarak basına yansıyan bu cinayetlerde; İstanbul’dakinde bir kadın aracı içinde yanmış şekilde bulundu. Şırnak’ta öldürülen kadının adı ise Aslıhan U. idi) bulundu.

Cinayet

Erkekler Mayıs 2019’da en az 27 kadını öldürdü. Erkekler, geçen yıl aynı ay, 25 kadını öldürmüştü.

Mayıs’ta öldürülen kadınlardan biri transtı (Antalya), en az üç kadın da koruma kararına rağmen öldürüldü.

Erkekler, en az üç kadını, kadın boşanmak/ayrılmak istediği için, üçünü kıskançlık, birini para tartışması, birini pazara gitmek istediği, bir kadını da oğlunu parka götürmediği bahanesiyle öldürdü. Erkekler bir kadını da kadının ailesi evlenmelerine izin vermediği bahanesiyle öldürdü. Erkeklerin 17 kadını öldürme bahanesi basına yansımadı.

En az 14 kadını kocası/eski kocası, altı kadını sevgilisi, iki kadını oğlu, bir kadını kocasının babası, bir kadını da yeğeni öldürdü. Üç kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, 15 kadını evde, beş kadını kamusal alanda (bir bina, bir meralık alan, ikisi sokak, bir çalıştığı işyeri) öldürdü. Erkeklerin, yedi kadını nerede öldürdüğüne dair bilgi basına yansımadı.

Erkekler, 15 kadını silah, av tüfeği gibi ateşli silahlarla, yedi kadını balta/bıçak gibi kesici aletlerle öldürdü. Üç kadını boğan erkekler, bir kadını binadan attı. Erkekler, bir kadını öldürdükten sonra kadının evini yaktı. Erkeklerin bir kadını nasıl öldürdüğü basına yansımadı.

Çocuk cinayeti- çocuğa şiddet

Erkekler, Mayıs’ta en az üç çocuğu öldürdü. Bu çocuklardan üçü de erkekler annelerine şiddet uygularken, annelerinin yanlarında bulunuyordu. Ayrıca, Adana’da D.A. (22) evde kardeşi B.A.’yı (7) darp etti. İstanbul'da bir erkek, bir çocuğun üzerine araba sürdü ve çocuğu darp etti.

Tecavüz

Mayıs’ta erkekler en az üç kadına tecavüz etti. Bu sayı, geçen yıl aynı ay, dört idi.

Kadınlardan birine iş yerindeki bölüm yöneticisi, bir kadına da sevgilisi tecavüz etti. Bir kadına tecavüz eden erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, kadınlardan birine evde, birine iş yerinde tecavüz etti. Bir erkeğin bir kadına nerede tecavüz ettiği basına yansımadı. Tecavüzlerden biri, kadının intihar girişimiyle açığa çıktı.

Seks işçiliğine zorlama

Mayıs’ta erkekler, 64 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl bu sayı, 51 idi. Kadınlardan, 61’i Türkiye vatandaşı değildi.

Erkekler en az 40 kadını iş vaadiyle kandırıp Türkiye’ye getirdi ve pasaportlarına el koyarak seks işçiliğine zorladı.

Taciz

Erkekler, Mayıs’ta en az 28 kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay 14 idi. Kadınlardan biri engelleydi.

20 kadını tanımadığı erkek, birini otobüs şoförü, en az birini birini gardiyanlar, ikisini kendisini peygamber olarak tanıtan bir erkek, ikisini iş arkadaşı, birini polis, birini hâkim taciz etti.

Erkekler, kadınlardan en az 19’unu elle- sözle taciz etti, en az ikisine cinsel organını gösterdi. Bir kadının fotoğrafını çekerek, iki kadını tehditle evlenmeye zorlayarak, üçüne cinsel içerikli mesajlar göndererek, birinin etek boyuna müdahale ederek taciz etti.

Erkekler, 18 kadını sokak, AVM, otobüs durağı, hastane, cezaevi, üniversite bahçesi gibi kamusal alanlarda taciz etti. Erkekler, kadınların en az ikisini evde taciz etti. En az iki taciz de telefon mesajıyla gerçekleşti. Altı taciz vakasının nerede gerçekleştiği basına yansımadı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Mayıs’ta aralarında erkek çocukların da olduğu en az 39 çocuğa cinsel istismarda bulundu. Geçen yıl, aynı ay bu sayı 53 idi.

Ayrıca, Samsun’da bir çocuk kayboldu. Çocuğu amcasının istismar ettiği iddia ediliyor. Mardin'de bir ve Kars’ta bir çocuk şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

10 çocuğu tanımadığı erkekler, dokuzunu imam, yedisini okullarındaki kantinci, beşini esnaf, en az ikisini öğretmenleri istismar etti. Bir çocuğu babası, bir çocuğu da dedesi cinsel istismar etti. Dört çocuğu cinsel istismar eden erkeklerin kim olduğuna dair bilgi basına yansımadı.

Bir cinsel istismar vakasını çocuğun rehber öğretmeni, en az üçünü aileleri ortaya çıkardı. Bir cinsel istismar vakasını çocuğun babası ortaya çıkardı. En az üç cinsel istismar vakasında çocuklar kendilerini istismar edene karşı koydukları için istismarlar ortaya çıkardı. 31 cinsel istismarın nasıl ortaya çıktı basına yansımadı.

Şiddet/Yaralama

Erkekler Mayıs’ta en az 53 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı 44 idi.

Ayrıca, İzmir ve Adana’da erkek şiddeti, başka şiddetlere neden oldu. İstanbul’da bir erkek karısına psikolojik şiddet uyguladı. Erkekler, kadınların yanlarında bulunan en az iki çocuğa da şiddet uyguladı.

En az 28 kadını, kocası/eski kocası/dini nikâhlı kocası, 11 kadını sevgili/eski sevgili/nişanlısı darp etti. Kadınlar kendilerini darp eden beş erkeği tanımıyordu. En az beş erkeğin durumu basına “tanıdığı erkek” olarak yansıdı. Kadınlardan birini arkadaşı, birini çalıştığı iş yerinin mülk sahibi, birini komşusu darp etti. En az bir kadını darp eden erkeğin kimliği basına yansımadı.

Erkekler, iki kadını sevgili olmayı reddettiği için, en az beş kadını ayrılmak istediği için, en az iki kadını kıskançlık, bir kadını da gürültü yaptığı bahanesiyle darp etti.

Erkekler kadınların yarısından fazlasını döverek darp etti. En az iki kadını bıçaklayan erkekler, üç kadını da silahla yaraladı. Erkeklerin iki kadını da araçtan atarak darp ettiği basına yansıdı.