Ekonomiye dair son veriler, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ağustos ayı başındaki iddialarını boşa çıkardı. Enflasyon, Erdoğan’ın “Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil” dediği seviyenin üzerine çıkarken yüzde 19’luk politika faizinin önüne geçti. Faizin düşeceğini öne süren Erdoğan’ın aksine Eylül ayında faiz yükselişi bekleniyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 Ağustos’ta katıldığı canlı yayında gündeme dair değerlendirmeler yapmıştı.

'ENFLASYONUN DAHA YUKARU ÇIKMASI MÜMKÜN DEĞİL' DEMİŞTİ
Erdoğan, faizde düşüşe geçileceğini savunarak, "Enflasyon noktasında da Ağustos'u geride bıraktığımızda düşüşü göreceğiz. Şu anda bulunduğumuzun çok çok altında olur. Bunu da özellikle buradan sinyalini belli bir yerlere vermiş oluyorum. Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil zira faiz oranlarında düşüşe geçiyoruz. Yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir. Ağustos ayı kırılma noktasıdır. Artık biz düşük enflasyona inşallah geçeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan’ın bu açıklamalarının ardından 12 Ağustos’ta toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faizi yüzde 19’da sabit tuttu. Toplantının karar metninde mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği ve politika faizinin enflasyon üzerinde oluşturulmaya devam edeceği mesajları da korundu.

YILLIK ENFLASYON POLİTİKA FAİZİNİ GEÇTİ
Bugün gelen TÜİK verilerinde ise, Ağustos ayında yıllık enflasyonun yüzde 19,25’e ulaştığı görüldü. Böylece enflasyon faizi geçti, Erdoğan’ın her iki iddiası da boşa çıktı.

Ekonomist Mustafa Sönmez, durumu, “Ağustos’un yıllık %19.3 enflasyonu, 23 Eylül faiz indirimini de zorlaştırdı. Bu durumda büyüme de tökezler” ifadeleriyle değerlendirdi.

Sözcü gazetesi ekonomi yazarı Murat Muratoğlu da, “Merkez Bankası'nın verdiği taahhütte göre, enflasyon oranı (19.25) faizi geçtiği için (19.00) bu ay faiz artırmalı...” dedi.