AKP'li Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu'nun, Erdoğan'ın fotoğrafının önünde saygı duruşunda bulunması alay konusu olmuştu. Beyoğlu'nun geçmişine ilişkin ortaya çıkan bilgiler daha da dikkat çekici. Beyoğlu'nun eski isminin Hüseyin Yalar olduğu ve "Rüşvetçi İmam" olarak anıldığı ortaya çıktı.

31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 71 oyla HDP’nin adayı Zeyyat Ceylan'ın kazandığı belediyeyi Ceylan'ın mazbatasının KHK'lı olma gerekçesiyle iptal edilmesi üzerine, yüzde 25 alarak ikinci olan AKP'nin adayı Hüseyin Beyoğlu 'kazanmıştı'. Beyoğlu’nun sosyal medyada paylaştığı ve Erdoğan portresi önünde saygı duruşunda durduğu video dün Türkiye gündemine oturdu. Bunun üzerine Amed Dicle, Hüseyin Beyoğlu’nun asıl isminin Hüseyin Yalar olduğunu ve bir dolandırıcılık davası nedeniyle ismini değiştirdiğini yazdı.

Sansursuzhaber.com adlı sitede çıkan haberde; Beyoğlu'nun eski isminin Hüseyin Yalar olduğu ve "Rüşvetçi İmam" olarak anıldığı iddia edildi. Söz konusu haber şöyle:

"Adı “rüşvetçi ” olarak anılan emekli imam, müftülük murakıplığı döneminde imamlara para karşılığı imtihan kazandırdı… Siyasi ilişkilerini kullanarak müftüyü etki altına aldı… Para karşılığı rapor alarak malulen emekli oldu, başka imamların da aynı yolla emekli olmalarını sağladı… AKP İl Başkanının “adaylığı” için rüşvet pazarlığı yaptı… Ve il teşkilatında “para”nın başına getirildi. Sansursuzhaber.com, tüm bu iddialar için adı geçen AKP'li emekli imamı araştırdı!..

İddialar, AKP Diyarbakır İl Teşkilatıyla ilgili. Diyarbakır İl Yönetimi listesini, ilçe başkanlarına ve teşkilat kadrosuna danışmadan liste hazırladığı iddia edilen AKP Diyarbakır İl Başkanı Halit Adıvan'ın, adı rüşvetle ve yolsuzlukla anılan kişileri listesine aldığı belirtiliyor.

AKP İl Başkanı Adıvan'ın Ekonomiden Sorumlu İl Başkan Yardımcılığına getirdiği “rüşvetçi imam” olarak anılan Hüseyin Yalar ise iddiaların kilit noktası. Teşkilat kasasının başına getirilen emekli imam Yalar'ın, emekliliğinden önce bir süre müftülük murakıplığı görevinde bulunduğu dönemde, görev yapan imamlar arasında aldığı paralar karşılığında müftülükçe yapılan imtihanların kazanılmasını sağladığı da iddia ediliyor.

AKP İl Başkan Yardımcısı Yalar'ın imamlığı zamanında dönemin müftüsünü, “siyasi ilişkilerini” baskı unsuru olarak kullanmak suretiyle etki altına aldığı da ifade ediliyor.

Yine emekli imam Yalar'ın, AKP Yenişehir İlçe Başkanı Serdar Budak'a “Halit Adıvan'ın belediye başkan adaylığının sağlanması durumunda AKP Genel Merkezine bir milyon, kendisine de yarım milyon lira” para teklif ettiği iddialar arasında yer alıyor.

Hüseyin Yalar'ın imamlık yaptığı dönemde birbirinden ilginç usulsüzlüklere karıştığı da ifade ediliyor. Elazığ Akıl Hastanesi’nden rapor alarak malulen emekli olması ve emekli olduğu 2001 yılında aynı talepte bulunan başka imamların da bu hastaneden rapor alarak malulen emekli olmalarını sağlaması da, AKP'li yöneticinin “teşkilatçılığını(!)” ortaya çıkartıyor.

Diyarbakır'da “Sürücü Kursu” sahibi de olan emekli imam Hüseyin Yalar'ın serveti ile maaşı arasındaki tezat ise dikkatlerden kaçmıyor. Kamu vicdanı adına Sansursuzhaber.com olarak, en kısa zamanda konu hakkında sorumlu ve hukuki mercilerin, Elazığ Akıl Hastanesi ve Müftülük kayıtlarından hareketle araştırma yapılarak, bu menfaat çetesini ortaya çıkartmasını bekliyoruz.

İddialar bununla da bitmiyor

Hüseyin Beyoğlu'nun, yakınlarını belediye kadrosunda işe aldığı ileri sürülmüştü. 180 kişilik kadro için başvuranların bir çoğunun Beyoğlu'nun yakınları oluştururken, işe alımlarda listenin önceden hazırlandığı, mülakatın ise formalite olduğu iddia edilmişti.

Cumhuriyet'ten Mahmut Oral'ın haberine göre, bu kişilerin bir çoğunun, seçimler öncesinde Sur Belediyesi kayyımı tarafından işe alınan, ancak bu alımların usulsüz yapıldığı gerekçesiyle yeni seçilen HDP’li yönetim tarafından işten çıkarılan 146 kişi arasında yer aldığı öne sürüldü. İşe alınan bu kişilerin işbaşı yaptıktan sonra mülakata çağrıldıkları da iddialar arasında yer alıyor.

Öte yandan işe alımlar için başvuru yapanların soyadları da oldukça dikkat çekici.

Birçok başvurucunun soyadının Merdoğlu, Beyoğlu ve Yalar olduğu belirtiliyor. Soy isimler farklı da olsa aslında üç soy isim kardeşlere ait. Hüseyin Beyoğlu’nun soyadı daha önce Yalar’dı. Beyoğlu, mahkeme kararıyla soy adını Beyoğlu olarak değiştirdi. Diğer kardeşi Haşim Merdoğlu’da mahkeme kararıyla bu soyadını aldı. Bazı kardeşleri de halen Yalar soyadını kullanmaya devam ediyor. Beyoğlu, göreve gelir gelmez ilk olarak kendisiyle aynı soyadını taşımayan kardeşi Haşim Merdoğlu’nu Belediye Başkan Yardımcısı olarak atamıştı. Hemen ardından da 5 buçuk milyon lira değerinde zırhlı makam aracı almak üzere hazırlıklara başladığı belirtilmişti.