Erdoğan, CNN Türk'te gündeme ilişkin açıklama yapıyor. Partizan gazetecilerin 'sorularını' yanıtlayan Erdoğan, yangın müdahalesine ilişkin yetersiz kalındığına yönelik eleştirilere tepki gösterdi. 

Erdoğan'ın katıldığı canlı yayında ekranın sol alt tarafında kamera açısına giren prompter dikkatlerden kaçmadı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dış ve iç siyasetteki sıcak tartışmaları değerlendiriyor.

"Sel bölgesinde ne gibi çalışmalar yapılıyor", "Afgan göçmen politikası ne", "Yüzde 10'luk seçim barajı düşecek mi" ve "Yeni anayasa çalışması ne durumda" gibi sorulara yanıt veren Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

Bu ara yangınla uğraşırken bir diğer tarafta sel felaketiyle karşı karşıya kaldık. Bu sel felaketinde de şu an itibarıyla bir tane kaybımız var ama henüz aranmakta olan başka vatandaşlarımız da var.

Tüm bakan arkadaşlarımız, AFAD, hepsi şu anda oradalar. Kurumlarımızla birlikte çalışmalarını devam ettiriyorlar. Arkadaşlarla görüştük az önce, 'Oralardan ayrılmayacaksınız' dedik. Çatı katından, damlardan helikopterlerimizin kurtardığı insanlar var.

SEL BÖLGESİNDEKİ VATANDAŞLARA ÇAĞRI

Darda zorda kalmadıkça ulaşıma kapalı sayılabilecek karayollarını da tercih etmeyin, çünkü her an heyelan olabilir.

ORMAN YANGINLARI

Şu anda ciddi manada kontrol altına alınmış vaziyette. Ülkemiz yangınlarla mücadele konusunda her türlü teknolojik altyapıya sahip. Bütün araçlarımızla, helikopterlerle, arazözlerle ciddi bir güce ulaştık. Helikopterlerimiz, uçaklar çok büyük fonksiyon icra ettiler, ediyorlar. Çok kısa zamanda denizlerden suyu alıp söndürme alanına gidebiliyor. Burada iyi bir yere Türkiye artık ulaştı ve bunu da artırarak devam ettireceğiz.

Yüzlerce arazöz arazide dolaşıyor. Onlarca helikopter dolaşıyor, aynı şekilde uçaklar dolaşıyor. Yaptıkları sortilere bakıyorsunuz, çok fazla. Bunu görmeyecek kadar bunlar âmâ.

YANGINLARIN ÇIKIŞ SEBEBİ

Elbette yangınların çıkış nedeni olarak bütün ihtimaller üzerinde ta çıkış anından itibaren durduk. Bunların araştırmaları yapıldı. Yürüyen soruşturmalarda gözaltına alınanlar, tutuklananlar var. Aldığımız istihbaratlar da var. MİT'in verdiği bilgiler, Emniyet İstihbarat'ın verdiği bilgiler var. Bunlar arasında ailesi terör örgütüyle iltisaklı kişiler de var.

"ÜLKEMİZ YANGINLARLA MÜCADELE KONUSUNDA İKİ ASIRA YAKLAŞAN KURUMSAL BİR TECRÜBEYE SAHİP"

Ülkemiz yangınlarla mücadele konusunda iki asıra yaklaşan kurumsal bir tecrübeye sahip. Bunun yanında teknolojik altyapıya da sahip. Son 19 yılda yangınlarla mücadelede kara ve hava araçlarımızı yenileyerek bunun sayılarını artırdık. Arazöz sayımızı yüzde 70 artırarak 1078'e çıkardık. Arazözler gerçekten çok iş görüyor. 2270 tane ilk müdahale aldık. İş makinesi sayımızı yüzde 125 büyüterek 682'ye çıkardık.

Yangınla mücadele hava filomuzu çok daha verimli hale getirdik. Su atma kapasiteleri artırıldı. Kiralama yolunu da gittik. Dost ülkelerden ayrıca destekler geldi. Helikopter 2002'de 18 adet iken 2021'de bunları 39'a çıkardık. Bu süreçte rakam 60'a yaklaştık.

Uçakla her yerden su alamıyorsunuz. Ancak denizden su alıyorsunuz. Şu an dünyada yangına en kısa sürede müdahale eden ülke konumuna girdik. Rusya mesela bu noktada çok güçlü ekipmanlara sahip ama hala sıkıntı yaşıyorlar. İlk müdahale süremizi 12 dakikaya indirdik.

THK TARTIŞMALARI YENİ DEĞİL

THK devletin bir kurumu değildir. THK'nın elindeki uçaklara dair tartışma yeni bir tartışma da değil. Birkaç yıl önce kurumun elindeki uçakların yetersiz olduğunu, THK'nın mezarlığa döndüğünü söylemiştim. THK yetkilileri gerekli adımları atmadığı gibi çalışır durumdaki uçakların da bakımını yaptırmayarak hepsini çürümeye terk etmişler. 

THK 1985'ten itibaren Orman İdaresi'ne yangın söndürme hizmeti vermiş. Bunun için de karşılığında çok ciddi bedeller almış devletten. Ama filosunu genişletme, mevcut uçaklarını modernize etme derdi olmamış. O dönemde kurumun arkasında CHP zihniyeti vardı.

Şimdi çıkıp THK'yı çalıştırmıyor diyorlar. THK'yı çalışamaz hale getiren sizsiniz. Kurumun içine düştüğü durumu kurumu bu hale getirenlerin kara propagandalarıyla hükümete yöneltme çabalarını hayretle izliyorum.

SOSYAL MEDYA

Sosyal medyaya hiç olumlu bakmıyorum. Meclisin açılmasıyla birlikte sosyal medyaya yönelik bir çalışmanın yapılması gerektiğine inanıyorum.. Sosyal medyaya yönelik bir çalışma yapılması gerekiyor. Hiçbir dijital mecra, hukuktan azade değildir; adı üstünde Ekşi Sözlük, bayağı ekşi.

RTÜK'le çözelim diyorlar. RTÜK neyle uğraşacak? 

SANATÇILARIN AÇIKLAMASI: BU İŞLERE BURNUNU SOKMASINLAR, İŞLERİNE BAKSINLAR

Hangi sanatsa sanatlarını icra etsinler biz de kalkıp başarı seviyelerine göre saygı duyalım. Erken seçimmiş, başkanlık sistemiymiş bizim işimiz. Kalkıp bu işlere burnunu sokma.

"TÜRKİYE YOL GEÇEN HANI DEĞİLDİR"

Afgan halkının içine düştüğü durum çok sıkıntılı. Taliban'la yaşadıkları süreç çok sıkıntılı. Bu konuda da biz bazı çalışmalar yapıyoruz. Taliban'la bazı görüşmelere varıncaya kadar şu anda ilgili kurumlarımız çalışıyor. Hatta belki ben bile onların lideri durumunda olacak olanı kabul etme durumum olabilir. Bizim bu tür şeylerde üst düzeyde kontrol altına alamazsak, bu defa Afganistan'daki barışı sulhu sağlamamız mümkün olmaz.

Bu akşam Katar ile görüşmem oldu. Taliban'ın attığı adımları nerede durdurabiliriz, nerede sulhe yönelim adım atarız diye görüştük. Her şeyi askeri olarak halledemeyiz. Savaşın geçerli olduğu yer var bir de siyaset ve diplomasinin geçerli olduğu yer var. Benim elim nereye kadar uzanabiliyorsa bizim oraya baş atmamız lazım. Afganistan'ı bir kenara itemezsiniz. 35 milyon nüfusu olan bir ülke.

Herkes bilsin ki, Türkiye yol geçen hanı değildir. Sosyal medyada birilerinin abarttığı şekilde söz konusu değil. O duvarları, surları boşuna mı örüyoruz? Şu an itibarıyla doğu ve güney sınırlarımızda 505 bin yabancının ülkemize yasa dışı girişi engellenmiştir. 2021 yılında 253 bin civarında.

SALGINDA YENİ KISITLAMALAR GELECEK Mİ: GEREKEN NEYSE YAPILACAK

İnsan hakları ihlali düşüncesine katılmıyorum. Bir devletin görevi nedir? Vatandaşını sağlığını korumaktır. Sağlığını koruması için gerekli olan ne ise bunları temindir. Biz bu işleri başardık. Şehir hastanelerimizle birlikte ülkemizi farklı bir yere taşımış durumdayız.

Elimizdeki en güçlü ilaç aşı. Toplumun hastalığa karşı bağışıklık kazanması şart, bunu aşı ile kazanacak. Toplumumuzun tamamının aşılanmasını istiyoruz. Dağlara kadar hemşirelerimiz çıkıyor ve aşıları yapmaya hazır olduğunu söylüyor. Tüm dünya odaklanmış mücadele ediyor. Bazıları maalesef bu işin önüne geçmek istiyor. 

KILIÇDAROĞLU'NUN CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞI

Ben bunu düşünmekle sorumlu değilim. Onlar kendileri arasında kararlarını versinler. Biz Cumhur İttifakı olarak kendi aramızda konuştuk. Devlet Bahçeli daha önceden açıkladı. Partimin kanaati belli. Kamuoyunu bu tür şeylerle çok da meşgul etmeyelim. Millet İttifakı'nın sorunudur.

Sayın Kılıçdaroğlu'nun hayatında dış politika var mı? Şu ana kadar girdiği bütün seçimlerden mağlubiyetle ayrılmış bir kişi. Uluslararası camiada Bay Kemal hangi dış politikayı yapmış. Biz uluslararası camiada dış politikayla yatıp kalktık. Bu konuda konuşmayı bile zayi sayarım.

YENİ ANAYASA: TBMM'DE UZLAŞI YOLU ARANSIN

MHP Anayasa hazırlıklarını bize getirmişti. Heyetimiz, çalışmalarımızı nihayete erdirdikten sonra Devlet Bey ile yeniden konuşacağım. Meclis'in açılmasından önce bu hazırlığı bitirme noktasına getirmiş istiyoruz.

Muhalefet partilerinden milletimizin önüne somut metinler koymasını bekliyoruz. Böyle bir şeyi de arzu etmiyorlar. Gönül ister ki onlar da çıkarsın, TBMM'de uzlaşı yolu aransın.

....