Toplumsal Haber Merkezi

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Boğaziçi'ne  rektör Melih Bulu'yu atamasının ardından bir diğer skandal daha ortaya çıktı. Olayın geçtiği bir diğer isim tepeden inme rektör Ömer Pakiş. Hakkında dava açıldı ve dava devam ederken tekrar rektör olarak atandı.

2015 yılında Hakkari Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanan Ömer Pakiş’in, İlahiyat Fakültesi Dekanlığı döneminde oğlunu aynı fakülteye araştırma görevlisi olarak aldığı ortaya çıktı. Usulsüz şekilde atadığı gerekçesiyle açılan dava devam ederken Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yeniden rektör olarak atandı. 

SKANDAL GEREKÇELER 
Kamu Denetçiliği Kurumu konuyla ilgili rapor hazırladı ve sınavın iptalini istedi.Rektörlük, sınavı iptal etmedi ve Kamu Denetçisi Arif Dülger'in olayla ilgili hazırladı. Rapora göre  oğul Halit Ziya Pakiş, ALES ve yabancı dil sıralamasında 31 kişilik listede 29'uncu sırada yer aldı. Rapora göre, başvuranlardan 19'u, transkrip belgesinde “mühür üzerinde imza olmaması, kaşenin imzasız olması” gibi gerekçelerle elendi. Kalan 12 kişiden 8'i sınava girmedi. 4 kişi ise üniversitenin yazılı sınavında 5-15 gibi puanlarla elendi.

 AKP'Lİ KOMİSYON ÜYELERİ DE TEPKİ GÖSTERDİ 
Komisyon'un AKP'li üyeleri dahil tüm üyeler, skandala tepki göstermişti ve konuyu YÖK'e iletmeye karar verdi. AKP Bursa Milletvekili İsmail Aydın, “Rektör Bey nerede olursa olsun buraya gelemez, bu şeyi savunamaz. Bunu savunacak bir yüzü olacağını zannetmiyorum” ifadelerine yer verdi. 

SORUŞTURMA BAŞLATILDI DAVA AÇILDI
Ardından Rektör Pakiş hakkında açılan soruşturmada Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamesini hazırladı. 5 Haziran 2020’de tamamlanan iddianamede, Rektör Pakiş'in, “görevini kötüye kullanmaktan dolayı” yargılanması ve görevden el çektirilmesini istedi. Ayrıca, jüri üyelerinin de yargılanması talep edildi.

Başlatılan soruşturma kapsamında dava açıldı. İlk duruşma ekim ayında görüldü, Pakiş'in savunması alındı ve duruşma 2021 Nisan ayına ertelendi. Yargılaması devam ederken Pakiş, yeniden Cumhurbaşkanı tarafından göreve getirildi.