Toplumsal Haber Merkezi

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kuzeybatı Suriye’deki gelişmeleri konuşmak için önümüzdeki ay Rusya’ya gidecek.

Türkiye, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirmeye çalışan cihatçı yapıların arkasında dururken Moskova ise Esad’ı destekliyor.

İki taraf da, 18 ay önce İdlib’de ortaklaşarak imzaladıkları ateşkes anlaşmasının ihlal edilmesinden şikayet ediyor.

SURİYE KONUŞULACAK
Reuters
’te yer alan habere göre, “Ana gündem maddesi Suriye, yani İdlib,” diyen ismini vermekten çekinen üst düzey bir bürokrat Rusya’daki zirve için, “İdlib’de mütabakata varılan koşullar tam anlamıyla hayata geçirilmiş değil,” dedi.

Mart 2020’deki anlaşma, Türkiye ve Rusya’yı çatışmaya yaklaştıran ve neredeyse 1 milyon insanı yerinden eden haftalarca süren çatışmaların ardından imzalanmıştı.

Bir başka Türk yetkili verdiği demeçte, "Suriye'de yeni bir istikrarsızlık olmamalı" dedi.

Yetkililer, kesin tarihler belirtmeden, Erdoğan'ın iki günlük planladığı ziyaretinin önümüzdeki hafta New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na yapacağı ziyaretin ardından geleceğini söyledi.

ENERJİ VE TURİZMDE İŞBİRLİĞİ GÖRÜŞÜLECEK
Hem Suriye hem de Libya ihtilaflarında karşıt tarafları desteklemesine rağmen, Türkiye ve Rusya savunma, enerji ve turizm sektörlerinde yakın işbirliği kurdu.

NATO üyesi Türkiye, Rus S-400 hava savunma sistemlerini satın alarak ABD'nin Türk savunma endüstrisine yönelik yaptırımlarına yol açtı ve muhtemelen ikinci bir parti satın almak için Rusya ile görüşüyor.

Her iki Türk yetkili, bunun yanı sıra enerji projeleri ve turizmin de görüşüleceğini söyledi.

RUSYA'YI KIZDIRMIŞTI
Ankara ve Moskova, geçen yıl Azerbaycan ve Ermenistan güçleri arasındaki çatışmalar sırasında Dağlık Karabağ'da rakipti. Rusya, Türkiye'nin desteklediği Azerbaycan ile Ermenistan arasında ateşkes için arabuluculuk yaparken, Ankara ile birlikte bu süreci izliyor.

Türkiye ayrıca, bu yılın başlarında Donbass bölgesi üzerindeki gerilimler nedeniyle Ukrayna'ya ve daha sonra Polonya'ya bir NATO ülkesi olarak Türk insansız hava araçlarını sattığı için Rusya'yı kızdırmıştı.

Yetkili, hem Dağlık Karabağ hem de drone satışlarının Soçi'de tartışılacağını söylerken üst düzey yetkili ise daha fazla savunma işbirliğinin tartışılabileceğini vurguladı.