AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Türkiye-Kazakistan ticaret hacmine ilişkin, “İnşallah birlikte atacağımız adımlarla 10 milyar dolar hedefine ulaşacağız” dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Sayın Tokayev’in yeni Kazakistan’ın şekillendirilmesindeki hareketleri takdire şayandır. Kazak vatandaşlarının refahı için gerekli her şeyi yapmaya hazırız. Her hal ve şart altında Kazakistanlı kardeşlerimizin yanında olacağız. Görüşmelerde işbirliğimizin ikili düzeyde daha da geliştirilmesi imkanlarını değerlendirdik. 

İşbirliğimizin daha da geliştirilmesi ve derinleştirilmesi imkanlarını değerlendirdik. Geçtiğimiz sene bir önceki seneye oranla yüzde 58 artarak 5,3 milyar doları açtı. 5 milyar olarak belirlediğimiz hedefimizi geride bıraktık. Şimdi yeni belirlediğimiz hedef olarak 10 milyar dolar hedefine ulaşacağız.

Ukrayna’daki durumun bölgesel etkilerini ele aldık. Krizin barışçıl yollarla çözüşmesi yönündeki görüşlerimizi dile getirdik.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ise açıklamasında, ”Türkiye, Kazakistan için çok önemli bir stratejik ortaktır. Görüşmelerde tutarı 1 milyar dolar olacak ticari evraklara imza atılacak” dedi.

15 ANLAŞMA İMZALANDI
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kazakistan Cumhuriyeti Hükümeti arasında ulaşım, savunma sanayii, askeri istihbarat, bilişim teknolojileri, kültür, tarım, taşımacılık, ticaret, gümrük, çevre, eğitim, gençlik, iletişim ve arşiv alanında 15 anlaşma imzalandı.