Türkiye, uzun süredir SADAT’ı konuşuyor.

Uzun adı Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. olan, askeri alanda danışmanlık hizmeti verdiğini ileri süren SADAT, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden emekli olan ya da ihraç edilen kişiler tarafından kuruldu.

Kimi zaman, anayasa taslağı hazırlamalarıyla gündeme geldiler kimi zaman da İslam Ordusu kurma hedefiyle. Ama muhalefetin üzerinde en çok durduğu konu askeri eğitim kampları oldu.

Ülkede, paramiliter bir yapı oluşturdukları iddialarıyla anılan SADAT’ın iç yüzünü Caner Taşpınar ve Ersin Eroğlu yazdıkları Gölge Ordu kitabında anlattılar.

Kitapta aktarılana göre SADAT’ın bünyesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ‘Fethullahçılık’ nedeniyle ihraç edilen birçok isim bulunuyor.

Harp Okulları mülakatlarında görev alan kurucusu Adnan Tanrıverdi’nin AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a başdanışmanlık yaptığını hatırda tutarsak, SADAT’ın bünyesinde Fethullahçıların bulunması dikkat çeken bir hadise.

Gölge Ordu kitabında, 28 Şubat döneminde TSK’dan ihraç edilenlerin listesi verildi ve SADAT kurucusu olan 3 kişinin de ihraç listesinde yer aldığı kaydedildi. Bu kişilerin ihraç edilmesinin gerekçesi ise o dönem Fethullahçılar bugün de FETÖ olarak anılan yapıya mensubiyetleriydi…

Kitapta konuyla ilgili şu satırlar yer aldı:

28 Şubat sürecinde 753 subay, astsubay TSK’den tasfiye edildi. O dönemki adıyla “Fetullah Gülen Tarikatı”na yakınlığı nedeniyle ilişiği kesilenlerin sayısı 243’tü. Bu sayı toplamın yaklaşık üçte birine denk geliyordu. “Fetullah Gülen Tarikatı”nı 169 ile “Devrim Yanlıları”, 163 ile “Nakşibendi Tarikatı” takip ediyordu.

Hatırlayalım…

SADAT’ın 14 kurucu ortağı vardı. Bunların içerisinde Haluk Yıldırım, Yusuf Çağlayan ve Mehmet İlhan isimleri de yer alıyordu.

28 Şubat sürecinde ordudan ihraç edilenlerin ihraç gerekçelerinin yer aldığı listeye ulaştık. 243 kişinin içerisinde SADAT kurucuları arasında bulunan Haluk Yıldırım, Yusuf Çağlayan ve Mehmet İlhan’ın TSK ile ilişiğinin kesilme nedeni “Fetullah Gülen Tarikatı” mensubu olmalarıydı.

ASKERİ EĞİTİM VERENLER DE TSK’DAN İHRAÇ EDİLENLER
SADAT’ın ihraç edilen üyeleri sadece kurucuları değildi. Gölge Ordu kitabından öğreniyoruz ki, SADAT bünyesinde askeri eğitim veren kişiler de TSK’dan ihraç edilmişti.

Gölge Ordu’da “Diğer taraftan SADAT eğitmeni ve uzmanı olan altı kişi de 28 Şubat döneminde “Fetullah Gülen Tarikatı” mensubu olmaları nedeniyle TSK’den tasfiye edilenler arasındaydı… Evet… Bugün keskin nişancı, gayrinizami harp, muharebe eğitimleri veren SADAT’ın üç kurucusu altı uzman ve eğitmeninin o dönem FETÖ ilişkileri nedeniyle TSK ile ilişiği kesilmişti...” ifadeleri kullanıldı.

FETÖ nedeniyle TSK’den ihraç edilenlerin listesi, 28 Şubat davasında yargılananların hazırladığı ve Yargıtay’a sunulan 1734 sayfalık dilekçede yer aldı.

İşte o listedeki ASDER ve SADAT üyeleri:

SADAT

ASDER’İN KURUCULARI DA İHRAÇ EDİLENLERDEN
SADAT’ın temelini atan yapı ise ASDER’di… Birçoğu TSK’dan ihraç edilen ya da emekli olan kişilerin kurduğu ASDER, başta 28 Şubat olmak üzere birçok davada ve toplumsal olayda kamuoyunun karşısına çıktı.

Gölge Ordu kitabında ASDER’in kurucuları arasında da TSK’da Fethullahçı olduğu gerekçesiyle ihraç edilen kişiler olduğu kaydedildi.

Kitapta, şu satırlar yer aldı:

Gelelim SADAT’ın yan kuruluşu olan ASDER’e…

ASDER, 28 Şubat sürecinde TSK’den tasfiye edilenler tarafından kurulmuştu. Peki, ASDER kurucuları ve yöneticilerinin tasfiye edilme gerekçeleri neydi…

ASDER Kurucu Genel Başkanı Ahmet Alper de “Fetullah Gülen Tarikatı” mensubu olduğu için TSK ile ilişiği kesilenler arasındaydı. ASDER’in bugünkü Genel Sekreter Yardımcısı Ferruh Uluca’nın tasfiye edilme nedeni de “Fetullah Gülen Tarikatı” mensubu olmasıydı. ASDER’in günümüz yedek yönetim kurulu üyelerinden Nuri Onay, Kadir Okatan ve Denetleme Kurulu Asil Üyesi Coşkun Şabanoğlu da “Fetullah Gülen Tarikatı” mensubiyeti nedeniyle TSK’den ihraç edildi.

sadat

ERGENEKON’DA TANIKTI

ASDER’in bugünkü başkanlığını Prof. Dr. Nevzat Tarhan yürütüyor. TSK’dan emekli olan Tarhan, akademide faaliyetlerini sürdürüyor.

Gölge Ordu kitabında, Nevzat Tarhan’ın geçmişte Fethullahçı bugün de FETÖ’cü olarak anılan savcıların Ergenekon davasındaki tanığı olduğu belirtildi.

Kitapta, şunlar kaydedildi:

“Kurucu Genel Başkanı ve günümüz yönetim kurulu üyelerinden bazıları 28 Şubat sürecinde “Fetullah Gülen Tarikatı” mensubu olmaları nedeniyle TSK’den tasfiye edilen ASDER’in şimdi ki Genel Başkanı Nevzat Tarhan, 15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişimi sonrası TBMM’de kurulan “Darbe Araştırma Komisyonu”nda dinlendi… Tarhan, Ergenekon davasında ise FETÖ’cü savcıların “kamu tanıklığı”nı yapmıştı…”