Toplumsal Haber Merkezi

Koronavirüs salgınında halka hiçbir destekte bulunmayarak adeta ölüme terk eden iktidar, halktan kıstığını yandaş firmalara hiç gizlemeden aktarıyor. Milyonlarca liralık vergilerin sıfırlanması, aynı tutarlarda teşvikler, garantili ihaleler bu aktarımlardan sadece birkaçı.

CHP'nin 'beşli çete' kategorisine aldığı patronlardan biri olan ve kaptığı dev ihaleler kadar "Milletin a... koyacağız" sözüyle de hatırlanan Mehmet Cengiz de bu sürecin en çok kazananlarından. Öyle ki AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başlattığı Fransa boykotunu bile umursamıyor. Mehmet Cengiz'e ait olan Cengiz Holding, Fransız firmasının yeni çıkardığı 47 milyon dolarlık 'iş jeti'ne Türkiye'den sipariş veren ilk firma oldu...

Fransız Dassault, iş jeti projesi olan 6X’in tanıtımını yaptı. 10 bin 186 kilometre menziliyle İstanbul’dan New York’a uçabilen jet saatte bin 100 kilometre hıza erişiyor. Halen aynı firmanın Falcon 7X ve Falcon 2000LXS model uçaklarını kullanan Cengiz Holding, 2022'de teslim almak üzere 6X siparişi veren ilk Türk firma oldu.

Koç Holding, Limak, Palmalı (2 tane), Socar, Sorena ve Acıbadem Holding ise halen Falcon 7X kullanıyor.