AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yerli aşı için tarih verdiği Nisan ayına sadece bir ay kalmışken, aşı çalışmalarını sürdüren Koçak Farma COE’su Dr. Hakan Koçak’tan henüz insan deneylerine başlanmadığı açıklaması geldi.

Yerli Covid-19 aşısı geliştiren ilaç şirketlerinden Koçak Farma, geçtiğimiz eylül ayında hayvan deneylerinin tamamlandığını, insan deneylerine başlamaya hazır olduklarını açıklamıştı.

Gelinen aşamaya dair Dünya Gazetesi’nden Yasemin Salih’e açıklamalarda bulunan Koçak Farma CEO’su Dr. Hakan Koçak, henüz insan deneylerine başlayamadıklarını ifade etti. Koçak, nedenini ise “Şu anda insan deneyleri için devletten onay bekliyoruz” diye açıkladı.

Koçak Farma, bir yandan kendi aşısını geliştirirken bir yandan da Erciyes Üniversitesi’nde geliştirilen ve şu anda Faz2 sürecinde olan coronavirus aşısı için üretim anlaşması yapmıştı. Dr. Hakan Koçak, “Kendi aşı projemiz için bekliyoruz. Biz Erciyes’in aşısına odaklandık” ifadelerini kullandı. Erciyes Üniversitesi’nde geliştirilen aşının faz3 çalışmalarına nisan ayında geçilmesi planlanıyor.

‘YERLİ AŞI 2022’Yİ BULUR’
Yazısında, Türkiye’de yerli aşı projelerinde çalışan onlarca bilim insanının paylaştığı sorunun çok farklı olmadığını belirten Yasemin Salih, “Boğaziçi’nden Erciyes Üniversitesi’ne kadar projelerde yer alan akademisyenlerin ortak sesi, ‘Süreçte birçok bürokratik engelle karşılaşıyoruz. Bir yerlere geliniyor sonra tıkanıyoruz. Yerli aşı 2022’yi bulur’ şeklinde yükseliyor” diye yazdı.

Öte yandan, Türkiye’ndeki ilaç şirketlerinin tesislerinde coronavirus aşısı üretmeye yönelik girişimler devam ediyor. BioNTech dahil olmak üzere yurtdışında birçok coronavirus aşısı geliştiricisiyle dirsek temasında olan Abdi İbrahim, son olarak Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın liderliğindeki Acıbadem Üniversitesi ile üretim için anlaştı. Nobel İlaç’ın da aynı şekilde ODTÜ ve Bilkent Üniversitelerindeki aşı geliştirme projeleri için üretici olarak anlaşma sağladığı belirtiliyor. Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, “Ercüment Bey ile deneme üretimi yaptık. 3-4 bin doz aşıyı üretip kendilerine teslim ettik. Faz sonuçlarına göre sonrasına bakılacak. Faz3 için de anlaşma yaparsak, deneylerin sonuçlarına bakılarak bu aşıyı üretebiliriz” dedi. Bunun yanında BionTech ile ilgili henüz bir gelişme sağlanmadığının da altını çizen Barut, birçok uluslararası firma ile görüşmelerinin sürdüğünü ifade etti. Barut, “Bizim zaten aşı üretim iznimiz var. Onay çıktıktan sonra hemen üretime başlayabiliriz. Ben bunu bir hizmet olarak görüyorum ama şu andaki gidişata bakılınca 2022’den önce aşı üretimine başlayabileceğimizi düşünmüyorum” diye konuştu.

ERDOĞAN ‘EN GEÇ NİSAN’DA’ DEMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önce 25 Kasım 2020’de, sonra da 2 Ocak’ta yaptığı açıklamalarda aşı için tarih vermişti. Erdoğan, son açıklamasında, “En geç nisan ayında kendi aşılarımızı da kullanıma hazır hale getirmiş olacağız" demişti.

SAĞLIK BAKANI İNSAN DENEYLERİNE GEÇİLDİĞİNİ ‘MÜJDELEMİŞTİ’
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da geçen yıl Ekim ayında Tekirdağ Kapaklı'daki Koçak Farma Tesislerinde yerli aşı çalışmalarının yürütüldüğü laboratuvarda incelemelerde bulunmuştu. Anadolu Ajansı, haberi “Bakan Koca, cep telefonundan görüntülü olarak görüştüğü Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, yerli aşıda insan deneylerine geçildiğini müjdeledi” şeklinde servis etmişti.