Amerika Rum Ortodoks Kilisesi, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinin ardından, Türkiye'nin Ortodoks Hıristiyanlığın kültürel mirasını koruması için Birleşmiş Milletler'e dilekçe verdiğini duyurdu.

Başpiskoposluktan yapılan açıklamada, "Birleşmiş Milletler, UNESCO ve üye devletlerinden gelen uluslararası baskının Türkiye'yi (dünya mirası olan sit alanlarını) camiye dönüştürme kararından dönmesine motive edeceğini umuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

AP haber ajansına konuşan Amerika Başpiskoposu Elpidophoros, “Ayasofya, 15 yüz yıl önce Ekümenik Patrikliğin katedrali ve ilk kilisesi olarak inşa edildi. Bugün, Türkiye'nin Ayasofya'yı camiye dönüştürerek, Rum Ortodoks Hristiyan kültürel mirasının zimmetine geçirdiğini görüyoruz. Bu durum bizim için çok ağır" diye konuştu.

Euronews Türkçe’nin aktardıklarına göre, Başpiskoposuluğun avukatı Christina Hioureas ise, "Türkiye, tek taraflı olarak UNESCO sitelerinin statüsünü, yapısını ve adını değiştirerek Ortodoks Hıristiyanlar için özel bir önem taşıyan bu kültürel mirası koruma ve dini özgürlüklere saygı gösterme konusundaki uluslararası yükümlülüklerini ihlal etti" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN 'HİÇBİRİSİ BİZİ BAĞLAMAZ' DEMİŞTİ
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın ibadete açılmasına ilişkin yurt dışından gelen tepkilere ilişkin, "Yurt dışından gelen tepkilerin hiçbirisi bizi bağlamaz. Ayasofya'nın bu süreci bizim iç egemenlik meselemizdir. Bizim iç egemenlik meselemizle alakalı da kimsenin buraya herhangi bir müdahalede bulunması söz konusu olamaz" diye konuşmuştu.