Toplumsal Haber Merkezi

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Charles Michel'le telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, Michel'le görüşmesinde Türkiye’nin ilave bir göç yükünü kaldıramayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerini geliştirecek hususlar ile Afganistan’daki gelişmeler ve göç meselesi başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı. "Afganistan’daki son gelişmelerin Türkiye’nin savunma ve güvenlik alanında Avrupa Birliği’nin PESCO projesinde yer almasının önemini ortaya koyduğunu" belirten Erdoğan, "Türkiye’nin mevcut önceliğinin Afganistan’ın sürdürülebilir barış ve istikrara kavuşmasının yanı sıra bu ülkedeki vatandaşlarının tahliyesi olduğunu" söyledi.

AFGANİSTAN'DA 'YUMUŞAK GEÇİŞ' TEMENNİSİ...
"Birçok Avrupa ülkesinin tahliyeye yönelik destek taleplerini de karşıladıklarını" iddia eden Erdoğan, "Afganistan’da düzenin sağlanması ve Kabil Havaalanı’nın sağlıklı şekilde işletilmesi noktasında Türk askerinin olağanüstü çaba sergilediğini" belirtti.

Erdoğan, "Afganistan’da yumuşak bir geçiş olmasını temenni ettiklerini belirterek, gerekli tedbirler alınmazsa Afganistan kökenli göç baskısının daha da artacağını, bunun da bütün ülkeler için ciddi bir meydan okuma teşkil edeceğini" söyledi.

'İLAVE BİR GÖÇ YÜKÜNÜ KALDIRAMAYIZ'
"AB’nin, Afgan halkına Afganistan'da ve Afganistan'a komşu ülkelerde, özellikle İran'da yardım etmesi gerektiğini" ifade eden Erdoğan, "halihazırda 5 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye’nin ilave bir göç yükünü kaldıramayacağını" dile getirdi.