AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yassıada'da düzenlenen Türk Konseyi 8'inci Zirvesi’nde açıklamalarda bulundu.

Covid-19 salgını karşısında verilen ortak mücadelenin bir başarı örneği olduğunu dile getiren Erdoğan, "Bugün ayrıca katkılarınızla hazırlanan 2040 vizyon belgesini uygulamaya alacağız. Siyasi ve toplumsal dayanışmamız gibi iktisadi ve ticari işbirliğimizi de müşterek adımlarla güçlendirmeliyiz" ifadesini kullandı. 

Erdoğan, toplam ticaret hacminin yaklaşık 21 milyar dolar civarında seyrettiğini söyledi. Bu rakamın dünyanın geri kalanıyla toplam ticaret hacminin yüzde 3'üne tekabül ettiğini vurgulayarak "Bu rakamı yüzde 10'lara taşımalıyız. Hem ticaretimizi hem karşılıklı yatırımlarımızı süratle artırmalıyız. Tarife dışı tüm engelleri kaldırmalıyız" çağrısında bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarının devamında şunlar öne çıktı:

Ticareti kolaylaştırma strateji belgesinin imzalanmasına özellikle önem veriyorum. Ancak kara, hava ve deniz yollarıyla birbirimize sıkı şekilde bağlanmazsak istediğimiz sonuçları elde edemeyiz. Aramızdaki tüm yolları bu coğrafyanın ana arterleri haline getirebiliriz. Bölgenin transit ve lojistik merkez olma yolundan şüphesiz hepimiz istifade edeceğiz.

'BİNALİ YILDIRIM'A BAŞARILAR DİLİYORUM'

Yük Taşımacılığı Antlaşması'nı bir anca önce imzalamalıyız. Azerbaycan-Nahçıvan bağlantısı da hayati nitelik arz ediyor. Şüphesiz hepimiz istifade edeceğiz. Sayın Binali Yıldırım'ı Türkiye'nin aksakalı olarak atadık. Kendisine başarılar diliyorum.