CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç hakkında hazırlanan biri cumhurbaşkanına hakaretten olmak üzere 3 ayrı fezleke Meclis’te karma komisyona gönderildi.

Özkoç’un AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerini tekrar etmesi, “Halkı kin ve düşmanlığı alenen tahrik”, “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ve “İftira suçu”na gerekçe olarak gösterildi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu hakkında kullandığı, “Hain, şerefsiz, onursuz” sözlerini “iade eden” CHP Meclis Grup Başkanvekili Engin Özkoç hakkında hazırlanan üç ayrı fezleke TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Yeni gelenlerle birlikte Özkoç hakkındaki fezleke sayısı 209'a çıktı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve Adalet Bakanlığı’na gönderilen fezlekeler, TBMM Başkanlığı’na sevk edildi. Özkoç'un dokunulmazlık tezkereleri önce TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu gündemine gelecek.

Karma komisyonun raporunun, dokunulmazlığının kaldırılmasının yönünde olması durumunda Genel Kurul'da görüşme açılacak. Dokunulmazlığın kaldırılması kararı salt çoğunlukla alınabilecek. Dokunulmazlığın kaldırılmasının dönem sonuna ertelenmesine karar verilirse rapor sadece Genel Kurul'un bilgisine sunulacak.

TORBA FEZLEKE
Erdoğan’ın Çarşamba günü partisinin Meclis Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmaları “iade eden” Özkoç hakkında hazırlanan fezlekelerin, yalnızca bu konuşmalardan dolayı hazırlanmadığı ortaya çıktı.

TBMM Başkanlığı’na sevk edilen fezlekelere göre, Özkoç’un 15 ve 16 Şubat tarihlerinde Sakarya ve Mersin İl Kongreleri’nde yaptığı konuşmalar, suç sayıldı. Özkoç’un, “Kavgamız, 17 yıldır millete kan kusturan, inim inim inleten, mağdur eden Fethullahçı terör örgütünün yuvalanmasına, orduda var olmasına neden olan Recep Tayyip Erdoğan’a karşıdır. Yılmayacağız, başımızı öne eğmeyeceğiz” konuşması, fezleke dosyasına dahil edildi. Bu konuşmanın, Türk Ceza Kanunu’nu (TCK) altı ayrı maddesini ihlal ettiği öne sürüldü.

RADYO PROGRAMI SUÇ SAYILDI
Özkoç hakkında hazırlanan bir diğer fezlekenin konusu ise 22 Ocak’ta Kafa Radyo’da Yavuz Oğhan’ın programında sarf ettiği sözler oldu. Özkoç’un “Siyasi ayağını AKP’nin şu milletvekili bu milletvekili filan değil o milletvekili bu milletvekili FETÖ ilişkilendiren kişi AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır” sözlerinin de TCK’nin beş ayrı maddesini ihlal ettiği iddia edildi.

Özçkoç hakkında hazırlanan son fezleke ise Çarşamba günü TBMM’de Erdoğan’ın sözlerine yanıtına yönelik oldu. Özkoç’un, “BOP’un Eşbaşkanı olan, 3 milyon Müslüman’ın katline onay veren, şehitlere kelle diyen bir kişi, haysiyetsizdir, şerefsizdir, onursuzdur” sözlerinin TCK’nin altı maddesini ihlal ettiği bildirildi.

CUMHURBAŞKANI'NA HAKARET GEREKÇESİ
Özkoç hakkında fezlekelerde yapılan değerlendirmede, sözlerinin “Yasama sorumsuzluğu kapsamında olmadığı" öne sürüldü. Özkoç'un halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği, Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği ve iftira suçunu işlediği iddia edildi. Fezlekelere göre ayrıca Özkoç’un TBMM’de yaptığı açıklamalar ile bu açıklamalara ilişkin attığı tweetler, ayrı ayrı eylemler olarak değerlendirildi.