AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın AKP'li Melih Bulu’yu Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atamasına yönelik tepkiler sürüyor.

Melih Bulu'nun atanması kararı, dün üniversite öğrencileri tarafından 'mühürleme' eylemiyle protesto edilmişti. Öğrencilerin üniversitenin rektörlük binasına (Alexander Van Millingen Binası) astığı mühürde, “Bu Bina AKP’li Melih Bulu’nun Rektör Atanması Sebebiyle Boğaziçi Öğrencileri Tarafından Mühürlenmiştir!” ifadeleri yer almıştı.

Yoğun güvenlik önlemleri alındığı görülen üniversitede, öğrenciler okulun Güney Kampüsü’nde bir araya gelerek büyük bir protesto gerçekleştirmiş ve polis müdahalesine maruz kalmışlardı.

Öğrenciler tarafından yapılan açıklamada "Bu demokratik tavır ve zorunluluğun bütün üniversitelerde yer bulması için hem diğer üniversitelerden öğrenci arkadaşlarımızı hem de mezunlarımızı bize destek olmaya çağırıyoruz." ifadelerine yer verilmiş, Erdoğan'ın yaptığı atama kararına karşı mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarını vurgulanmıştı.

Hükümet ve AKP’den öğrenci eylemine yönelik suçlayıcı açıklamalar gelirken, bu sabah saatlerinde öğrenci evlerine polis baskınları yapıldığı belirtildi. Öğrenci Kolektifleri sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre çok sayıda öğrenci gözaltına alındığı öğrenilmişti.

EMNİYETTEN AÇIKLAMA
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden gözaltına alınan öğrencilere ilişkin yapılan açıklamada, "Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Ana Giriş Kapısı önünde 'Üniversitemizde Kayyum Rektör İstemiyoruz' başlığı altında basın açıklaması ve protesto gösterisi yapan kişilerden, gösteriler sırasında "2911 Sayılı Kanuna Muhalefet" ve "Görevli Memura Mukavemet" suçlarını işledikleri tespit edilen 28 şüphelinin yakalanmasına yönelik operasyon düzenmiştir" denildi.

Açıklamada, saat 05.00'de 13 ilçede 24 adrese yapılan eş zamanlı operasyonlarda 16 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi. Diğer kişilere yönelik çalışmaların ise sürdüğü belirtildi. 

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI DA AÇIKLAMA YAPTI
İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, "Aylık Basın Bilgilendirme Toplantısı" düzenledi.

Çataklı, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki eylemlere ilişkin açıklama yaptı. Çataklı, AKP'li Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına yönelik çıkan protestolarda gözaltına alınan 17 kişiden 15'inin öğrenci olmadığını, bazılarının MLKP ile irtibatının tespit edildiğini iddia etti.

"Boğaziçi Üniversitesinde gerçekleşen bir protesto gösterisi sırasında Türk polisine yönelik atılan hadsiz slogan, bizleri son derece üzdü." diyen Çataklı, "Polislerimize katil denmesini bizim kabul edebilmemiz ve buna sessiz kalmamız mümkün değildir." ifadelerini kullandı.