Emniyet Genel Müdürlüğü, 1 Mayıs öncesinde ses ve görüntü alınmasını yasakladı.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, eylemler sırasında ses ve görüntü alınması yasaklanırken, kayıt yapan kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılması kararı verildi.

Avukat Ezgi Önalan, söz konusu genelgenin polisi suça teşvik ettiğini belirtirken, “delil toplama hakkının” genelgeyle yasaklanmaya çalışıldığını ifade etti.

Gazete Yoculuk'ta yer alan habere göre; Yayımlanan genelgede kararın gerekçesi olarak görevli polislerin ve yurttaşların eylemler sırasında alınan ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği öne sürülürken, ses ve görüntü almanın da bazen görevi yapmayı engellediği belirtildi.

Genelgede “personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek danışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi” ifadeleri kullanıldı.

'ELİNİZİ KORKAK ALIŞTIRMAYIN' MESAJI
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelgeyi değerlendiren Avukat Ezgi Önalan, söz konusu genelgenin polisin hukuk dışı eylemlerine adeta bir koruma kalkanı niteliği taşıdığını belirtti. Önalan, “Sözde görevini icra eden ancak görevi sırasında suç işleyen polisler gerek biz avukatlar gerekse yurttaşlar tarafından kameraya alınıyor. Çünkü biz biliyoruz ki güvenlik kameralarının, mobeselerin görüntüleri işkence durumu söz konusu olduğunda bizlere verilmiyor. Deliller adeta ortadan kayboluyor. Müvekkillerimizin işkenceye uğramasının ardından hem savcı hem de polisten istediğimiz işkence görüntüleri verilmeyecek, bunu gayet iyi biliyoruz. Örneğin, mobese görüntülerini talep ettiğimizde ya her zaman silinmiş oluyor yada işkencenin gerçekleştiği açılar çekilmemiş oluyor. Araç içinde yaşanan çok sayıdaki işkencede de gerek araç içi kameralar gerekse polisin çok sayıdaki kamerayla görüntülediği anlar dosyalara girmiyor” ifadelerini kullandı.

Görevi sırasında hukuk dışı uygulamalar yapan polislerin yurttaşlar tarafından kayda alınmasının bir hak olduğunu hatırlatan Önalan, “Vatandaş olarak delil toplama hakkımız var ve bu genelgeyle yasaklanamaz” diye konuşarak şöyle devam etti:

Söz konusu genelge yasal bir hakkı ihlal eden bir nitelikte. Bu genelge, 'Sizi kameraya alan olursa engelleyin” diyor ve bunun da açıkça suç olmaması için “kameraya çekerek görevinizi icra etmenize engel olana müdahale edin” diyor. Şimdi bu ne demek? Bunun sınırları nedir? İçişleri Bakanlığı oturduğu yerden böyle bir kararı nasıl verebilir? İşkence olduğu zaman, görev sınırları aşıldığı zaman “görüntü aldırtmayın biz arkanızdayız' mesajıdır bu. Genelge suça teşvik ediyor polisi. Ayrıca görevini yapan bir polisi görüntüye almak suç değildir ancak kendileri de işkence yaparak suç işlediklerini bildikleri için görüntü almayı engellemeye çalışıyorlar.