Alperen Kandemir

104 amiralin yargılandığı Montrö Davası’nın bugün görülen duruşmasında savcılığın mütalaasını vermesi için 19 Eylül’e ertelenmesi kararı çıktı. 

Davada yargılanan komutanlardan emekli Tuğamiral Türker Ertürk, davanın seyri ve iktidarının Mavi Vatan politikasına dair Toplumsal’a konuştu.

‘BU DAVA HUKUK DAVASI DEĞİL’
Davanın geldiğimiz noktada hukuk davası olmadığını söyleyen Ertürk, "bu davanın arkasında iktidarın olduğunu, eğer iktidar arkasında olmasaydı bu davanın olmayacağını, o tepki diye sundukları dosyada yer alan şeylerin belli ki bir yerden, bir merkezden yönlendirildiğini" söyledi. Ertürk, "Anadolu’nun çeşitli yerlerinden STK’ların, derneklerin açıklamalarında aynı metin, aynı hukuki kelimelerin olmasını iktidarın yönlendirmesine" bağladı. Soylu’nun ‘biz onların arkasındaki kimler olduğunu biliyoruz’ sözelerinin boşa çıktığını, çünkü dosyanın içinde böyle bir iddianın yer almadığını belirtti.

İktidarın hiçbir bilgi olmadan, darbe söylemleri üzerinden halkın tepkisini Amirallerin üzerine çekmek için böyle uyduruk şeyler söylediğini ifade etti. 

‘UKRAYNA SAVAŞI’NIN BAŞLAMASI BİZİ HAKLI ÇIKARDI’
Bu bildiriyi 24 Şubat’tan önce kaleme aldıklarını belirten Türker Ertürk, "Ukrayna’da başlayan savaşın bir kez daha amiralleri haklı çıkardığını" söyledi. 

AKP’nin zor durumda olduğunu belirten Emekli Tuğamiral, "diyecek pek fazla bir şey yok" dedi.

‘MAVİ VATAN BİR ALDATMACAYDI’
Mavi Vatan’ın AKP’nin elinde bir aldatma olduğunu söyleyen Ertürk; "Mavi Vatan' Libya’ya asker gönderebilmek için bir şekilde sahip çıkıldığını ancak sıkıyı gördükleri an vazgeçtiklerini" söyledi. AKP’nin bu olaylar sonrasında navtexleri bitirdiğini,sondaj gemilerini, sismik gemileri ve donanmayı limana çağırdığını ifade etti. 

"Yunanistan’ın münhasır ekonomik bölgesi yoktur" diyen AKP'nin, "Yunanistan bunları kabul etmemesine rağmen önkoşulsuz masaya oturduğunu" belirten Ertürk, "bu gerginlik önümüzdeki seçimlere dair bir mühendisliktir" dedi.