Emekli Amiral Cihat Yaycı, "Yangınlara iklim değişikliği demek PKK ve FETÖ’nün söylemidir" diyerek yangınların amacının Türkiye Cumhuriyeti’ne diz çöktürerek yeniden bir açılım süreci başlatmak olduğunu öne sürdü.

Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyılarında art arda başlayan ve günlerdir süren orman yangınlarında çok büyük ormanlık arazi kül oldu. Yangınlarla ilgili sabotaj ihtimalleri değerlendirilirken en çok iklim değişikliği ihtimali üzerinde duruldu. Öte yandan kendisine "Ateşin Çocukları" diyen terör örgütü yangını sahiplense de yangınları örgütün çıkardığına ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

Tüm bu gelişmeleri değerlendiren Emekli Amiral Cihat Yaycı, yangınların sebebi olarak iklim değişikliğini göstermenin PKK ve FETÖ söylemi olduğunu ileri sürerek yangınlarla birlikte Türkiye Cumhuriyeti'ne diz çöktürerek yeni bir açılım süreci için zemin hazırlanmaya çalışıldığını iddia etti.

Yaycı, “Türkiye’de bir çevre terörü gerçeği vardır. Bunu iklim değişikliği şeklinde açıklamak, PKK, vatan hainleri ve FETÖ’nün söylemidir. Hedef iktidar değil, devlettir. Biz devletten yanayız. Bütün bu yangınların amacı Türkiye Cumhuriyeti’ne diz çöktürmek ve yeniden bir açılım süreci gibi bir süreç başlatarak Türkiye Cumhuriyeti’nin çözülmesine zemin hazırlamaktır." dedi.

"Hedef iktidar değil, devlettir. Biz devletten yanayız.” diyen Yaycı, özetle şunları söyledi:

“Bugün Türkiye’nin birlik ve bütünlüğü hedeftedir. Bunu da ‘çevre terörü’ ile yapmaktalar ve açıkça söylemektedirler. Bu yangınlarla ‘devletin düşeceği’ imâ edilmektedir. Devletin aciz kaldığı, vatandaşını koruyamadığı söylenmek istenmektedir.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın yangın raporuna göre yangınların sadece yüzde 4’ü doğal yollarla çıkmıştır. O nedenle iklim değişikliği nedeniyle yangının çıktığı sözleri, bilimsel dayanaktan yoksundur. Bugün yanan orman miktarı, Türkiye’nin 10 senede yanmış olandan daha fazlası ve bu çok acıdır.”

Bu yangınların arkasında Yunanistan var dedik. Neden Yunanistan var dedik. PKK’nın Yunanistan’ın Lavrion kentinde kampı var. Bütün FETÖ’cüler ilk nereye gidiyor? Yunanistan’a gidiyor. FETÖ elebaşı, ‘Yunanistan kardeşliğini ispatlamıştır’ dedi. Yunanistan isminin tarihe gümüş harflerle yazılacağını söyledi.

Bütün bu yangınların amacı Türkiye Cumhuriyeti’ne diz çöktürmek ve yeniden bir açılım süreci gibi bir süreç başlatarak Türkiye Cumhuriyeti’nin çözülmesine zemin hazırlamaktır. Sakın oyuna gelmeyelim.”