Kendileri gibi düşünmeyenlere askeri okullarda şok mangalarıyla işkence yapan FETÖ’nün cenderesinden geçen ve askeri okuldan ayrılmak zorunda kalan Tayfun Özcana, evinde ölü bulundu. Özcana’nın arkadaşları o günleri anlattı.

Cumhuriyet'ten Zehra Özdilek'in haberine göre; İzmir’de Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde asistan doktor olarak görev yapan FETÖ mağduru Tayfun Özcana, evinde ölü bulundu.

Özcana’nın ölümü kayıtlara intihar olarak geçti. Özcana’nın askeri okuldan arkadaşları, “İntiharında tabii ki okuldan ayrılmak zorunda kalmasının etkisi vardır. Çok üzülüyordu. Haklarını geri kazanmak istiyordu. Ortada çalınan hayaller ve yıllar var” dedi. 

Özcana’nın hayatı, çok sevdiği askeri okuldan FETÖ baskısı nedeniyle ayrılmasıyla değişmeye başladı. Özcana’nın eski ev arkadaşı ve aynı zamanda askeri okuldan arkadaşı Orçun Başkurt ile askeri okuldan arkadaşı Mengü Çağatay, Özer Özcana’yı anlattı. 

Özcana’nın Kara Harp Okulu’ndan arkadaşı olan ve 2008 yılında okuldan baskılar nedeniyle ayrılan Endüstri Mühendisi Mengü Çağatay Özer, “Arada telefonlaşırdık halimizi hatırımızı sorardık birbirimize. Çok şaşırttı bizi. Uzun zamandır görüşmüyorduk. O zamanlar sohbet ederken Tayfun tükenmişlik sendromundan bahsetmişti. İntiharında tabii ki okuldan ayrılmak zorunda kalmasının etkisi vardır. Ortada çalınan hayaller ve yıllar var. Bu olayın dışında etkileyen başka bir olay var mı bilemiyorum” diye konuştu.

‘BUNLARI HAK ETMEDİ’
Şu an doktor olan eski ev arkadaşı Orçun Başkurt ise Özcana ile askeri okuldan ve üniversiteden arkadaş oldukları belirterek “Bizi birbirimize çok benzetirlerdi. 9 Eylül Üniversitesi’nde de beraberdik. Tayfun kapalı kutu bir insandı. Biz birşeyleri sormadan anlatmazdı. Ailesi Balıkesir’de yaşıyordu. Zaten küçük yaşta babasını kaybetmiş. Bir annesi bir de ağabeyi vardı. Arkasında not falan bırakmamış” dedi.

Başkurt arkadaşının ölümüne yılların vermiş olduğu birikmişliğin neden olabileceğini söyleyerek şöyle devam etti: “Tayfun askeri okuldan ayrıldığı için çok üzülüyordu. Çok emek verdiğini, kaybettiği haklarının geri kazanılmasını isterdi. Çünkü o annesine bakmakla yükümlüydü. Hep çalışırdı. Bir insanın hayatıyla nasıl oynanırmış ben bunu gördüm. Arkadaşlarımız şehit oldu, kazada öldü onlara da üzüldüm ama Tayfun’un hak etmediği şekilde ölmesi beni çok üzdü.” 

ŞOK MANGALARINDA İŞKENCE GÖRDÜ
Özcana, FETÖ baskısı nedeniyle okuldan ayrılıp Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim gördü. Bu süreç içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayrılan ve Atılan Askeri Öğrenciler Platformu Koordinatörlüğü yaptı. 2016 yılında Özcana ile yapılan bir röportajda yaşadıklarını şöyle anlattı: “Pek çok arkadaşım haksız yere aldığı savunmalarla, cezalarla disiplin kurullarına sevk edilerek, okulla ilişkisi kesildi ya da ayrılmak durumunda kaldı.

Sınav kâğıtlarımızla oynandı. Şok mangası diye adlandırılan özel kamplar, özel komutanlar seçilerek fiziksel ve psikolojik işkence ortamının oluşturulduğu yerlerdi. Uykusuz bırakma, aç bırakma, içilmeyecek miktarda su içirme gibi insanlıkla, insan haklarıyla bağdaşmayan uygulamalara şahit olduk. Bu kişiler ayrıca öğrencilere askeri okulları hak etmedikleri yönünde psikolojik baskı uyguluyorlardı.”