Toplumsal Haber Merkezi

Kamu Emekçileri Sendikası’na (KESK) bağlı Eğitim-Sen sendikası Genel Kurulu skandal bir karara imza atılmıştı. Genel Kurul öncesi disiplin kuruluna sevk edilen Acun Karadağ, Mehmet Dersulu ve Nuriye Gülmen’in yanısıra Ayhan Erkal, Pelin Akbaş Yeşil, Yusuf Mengilli, Eylem Uysal, Sabah Aras ve Ahmet Korkmaz, tersi yöndeki tüm çağrıların aksine sendikadan ihraç edilmişti.

KHK ile işlerinden ihraç edilen 4 yılı aşkın süredir Ankara'nın Yüksel Caddesi'nde 'işimizi geri istiyoruz' diyerek direnen Acun Karadağ, Mehmet Dersulu ve Nuriye Gülmen'in sendikadan ihraç edilmelere tepkiler sürüyor.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen kongrede Yüksel Direnişçilerinin tutuklu bulunmaları dahi göz önünde bulundurulmadan, kendilerini savunma hakkı verdilmeden ihraç edilmelerine bir tepki de eski CHP Milletvekili Av. Hüseyin Aygün'den geldi.

Aygün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Eğitim-Sen'in "Yüksel Direnişçileri"ni ihraç kararı üzerine Eğitim-Sen geçtiğimiz hafta yaptığı olağanüstü kongrede, "Yüksel Direnişçileri" Nuriye Gülmen, Acun Karadağ ve Mehmet Dersulu'yu "sendikanın itibarına zarar verdikleri" için sendika üyeliğinden ihraç etti" ifadelerini kullandı.

EĞİTİM-SEN'İN İTİBARINA ZARAR VERMEK NE DEMEK?
Eğitim-Sen'in almış olduğu kararın hukuk dışı olduğunu belirten Aygün, "Nuriye, Acun ve Mehmet'in 'savunmalarını dahi almadan' ihraç kararı verilmesi, sıkıyönetim, 12 Eylül ve AKP rejiminin mahkemelerinde dahi şeklen de olsa 'savunma alındığı' düşünüldüğünde, hukuk-dışı bir tavır. Öte yandan 'Eğitim-Sen'in itibarına zarar vermek' acaba ne demek?" dedi.

Yüksel Direnişçilerinin uzun yıllardır kendilerine uygulanan tüm baskılara rağmen gösterdikleri direnişe dikkat çeken Aygün "Yıllardır Ankara Kızılay'daki Yüksel Caddesi'nde tek başlarına direnen, kar-kış, polis copu-gaz demeden direnen ve yalnızca Türkiye'de değil, dünyada eşine az rastlanan bir 'sivil direniş' örneğine imza atan bu arkadaşların "itibarına" hepimiz yakından tanığız" açıklamasında bulundu.

DİRENENLER FAŞİZMİN ÖNÜNE ATILDI
İhraç kararının "hukuk cinayeti" olduğunu belirten Av. Hüseyin Aygün, açıklamalarına şöyle devam etti:

Acaba Eğitim-Sen'in bahsettiği "itibar" nasıl bir şey, bu arkadaşlar nasıl zarar vermiş? Bu arkadaşlar şu an tutuklu. KHK ile mesleklerinden ihraç edilmiştiler. Bir süre sonra mahkemeye çıkarılacak bu arkadaşları ihraç eden Eğitim-Sen, onları faşizmin önüne de atmış olmuyor mu? Karar yüzkarası ve hukuk cinayeti bir karar. Altına imza atanlar, büyük bir haksızlığa ve ayıba imza atanlardır. Ve bu kararla, sendikanın tarihine ve itibarına asıl büyük zararı onlar vermişlerdir.

YÜKSEL DİRENİŞÇİLERİNİN İLK DURUŞMASI YARIN
Eğitim-Sen tarafından ihraç edilen Direnişler Meclisi üyelerinden Nuriye Gülmen "kaçma şüphesi" ile 117 gündür, Acun Karadağ, Alev Şahin, Nazan Bozkurt, Mehmet Dersulu, Mahmut Konuk ve Armağan Özbaş "yoğun eylem yapmak" gerekçesiyle 107 gündür tutuklu bulunuyorlar.

Yüksel Direnişçileri'nin ilk duruşması yarın saat 14.00'da Ankara Adliyesi'nde görülecek. Pandemi gerekçesi ile hakim karşısında savunma hakları ellerinden alınan direnişçiler ve aileleri bu karara tepki gösterdiler. #SEGBİSDeğilTahliyeİstiyoruz etiketiyle sosyal medyadan seslerini duyurbaya çalışan aileler tutuklu bulunan direnişçilerin SEGBİS sistemi ile ifade vermeyi reddettiklerini, hakim karşısına çıkarak savunma yapmak istediklerini belirttiler.