Toplumsal Haber Merkezi

Her yıl artan sınav ücretlerinin öğrencileri ve ailelerini zorladığına dikkat çeken sendika, "26 -27 Haziran’da yapılacak olan Yüksek Öğretim Kurumları sınavı için başvurular başlamıştır. 4 Şubat – 2 Mart tarihleri arasında yapılacak başvurular için adayların her oturum için (YTY, AYT, YDT) 90 lira ödemesi gerekecektir. Biz de Eğitim-İş Sendikası olarak bu paraların alınmamasını ve öğrenci ve velilerin yeni bir masraf kapısından kurtulmasını istiyoruz" dedi.

'DERİNLEŞEN YOKSULLUĞA RAĞMEN SINAVLARDAN ÜCRET ALINMASINA GÖZ YUMULUYOR'
Sendikanın açıklaması şöyle:

Bütçesini rasyonel biçimde kullanmayan, bütçesi yetersiz olduğu durumlarda hazineden Diyanet kadar bile talepkâr olmayan, ihtiyaç sahibi öğrencilere tablet, bilgisayar dağıtma ve ücretsiz internet verme sözünü tutmayan, salgına rağmen okullara kadrolu temizlik personeli dahi atamayan, okulların temizlik malzemeleri ihtiyaçlarını velilerin sırtına yükleyen, okullarda ciddi oranda öğretmen açığı olduğunu itiraf ettiği halde öğretmen atamalarını yapmayan Milli Eğitim Bakanlığı, ülkede derinleşen yoksulluğa rağmen ÖSYM aracılığıyla vatandaştan yüksek miktarda sınav ücreti alınmasına göz yummaktadır. Oysa bu sınavlar, sosyal bir devletin bir hak olarak yurttaşlara ücretsiz ve eşit sağlaması gereken eğitimde mecburi tutulduğu için ücretsiz olmalıdır. Ücretsiz verilmesi gereken bir kamu hizmeti alana yüklenerek paralı hale getirilemez; bu uygulama ile Anayasa’nın kesin hükümleri arasında tezatlık vardır.

'BAKANLIK SINAV GİDERLERİNİ KARŞILAYABİLİR'
Bakanlığın zaman zaman trajikomik açıklamalarda bulunduğunu ifade eden sendika ''Bakanlık, sınav ücretlerini en azından bu yıl almayacak kadar vicdanlı davranmalıdır'' dedi.

Pandemi süresince uzaktan eğitimdeki başarısızlık nedeniyle milyonlarca öğrencinin eğitime düzenli olarak ulaşamadığını belirten sendika sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

Sokaktaki yoksulluğu, eğitime ulaşmak için çırpınan yavrularımızı görün ve bu yıldan itibaren sınav giderleri için, yine yurttaşın cebinden çıkan vergilerle oluşan bütçenizi kullanın. Koskoca Bakanlık sınavın giderlerini karşılayabilir ama eğitimden gidenleri geri getiremez.