Türk Eczacıları Birliği ve 54 bölge eczacı odası, eczacıların zor bir süreç geçirdiği vurgulayarak "kamu, ilaç sanayicileri ve dağıtım kanallarına" borç öteleme ve eczanelere "somut ekonomik girdiler sağlama" çağrısında bulundu.

Yapılan ortak bir açıklamada eczacıların desteğe ihtiyacı olduğu belirtilerek "Bu krizin yarattığı daralmadan kaynaklı ekonomik yükü bireysel eczane işletmelerinin kaldırması mümkün değildir ve durum gittikçe zorlaşmaktadır" denildi.

54 Eczacı Odası’nın destek verdiği açıklama şu şekilde:

Koronavirüsü salgını öncelikle bir sağlık krizidir, ancak üretimden tedariğe ve tüketime kadar bütün ilaç zincirini de sarsmaktadır.

Eczacılar da bu süreçte ellerini taşın altına koyarak, tüm yaşamsal tehditlere rağmen hastalarına ilaç-eczacılık hizmeti vermeye devam etmektedir.

Bu krizin yarattığı daralmadan kaynaklı ekonomik yükü bireysel eczane işletmelerinin kaldırması mümkün değildir ve durum gittikçe zorlaşmaktadır. Eczacının her türlü dayanışmaya ihtiyacı vardır.

  • Öncelikle, faizler yükseldiğinde vadeleri geri çeken ilaç sanayi ve dağıtım kanallarımız faizler düştüğünde bunları eczacıya olumlu yansıtmakta tereddüt etmemelidir.
  • Bu kapsamda; krizin gidişatına göre yeniden değerlendirmek üzere, ayrım yapmaksızın, tüm eczacıların tüm borçlarının üç aylık bir süre için faizsiz olarak yapılandırılması ve taksitlendirilmesi talebimizdir.
  • Eczanelerin borç ötelemesinin ötesine geçilmeli, gittikçe düşen ciroların eczaneleri kapanma tehlikesi ile karşı karşıya getirmesi karşısında eczanelere somut ekonomik girdiler sağlanmalıdır.
  • Kamuya verilen iskontolar sıfırlanmalı, reçete hizmet bedelleri artırılmalı, ilaç fiyat kararnamesindeki karlılık kademeleri güncellenmeli.
  • Hiçbir şekilde istihdam daralmasına gitmeyen eczacılar için çalışanlara yönelik katkı ve teşvikler sağlanmalıdır.