AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 büyükelçiyi sınır dışı etmekle tehdit etmesinin ardından büyükelçilerin ortak açıklama yapmasına ilişkin "Bugün büyükelçiliklerden yapılan açıklamayla yanlışlıklarından geri dönülmüştür" dedi. Erdoğan'ın bu hamlesi, Batı basınında 'Erdoğan'dan geri adım' şeklinde yorumlandı.

İngiliz haber ajansı Reuters, Erdoğan'ın 10 büyükelçiyi tehdit etme konusunda geri adım attığını ve tarafların olabilecek en büyük diplomatik krizin eşiğinden döndüğünü yazdı. Haberde, "Erdoğan, meydan okuyan tonuna karşın gerilimi soğutacak hamlede bulundu" ifadeleri kullanıldı.

NYT: ERDOĞAN GERİ ADIM ATTI
ABD'li New York Times (NYT) gazetesinde de, "Erdoğan, 10 büyükelçiyi sınır dışı tehdidini geri aldı. Uzmanlar ve diplomatlar, bu diplomatik fırtınanın ekonomik felaket ve NATO müttefikliğinin kalıcı olarak hasar alması konusunda uyarıda bulunuyordu" ifadeleri yer aldı.

'BAKANLARI ERDOĞAN'I UYARDI'
Alman Die Welt gazetesinde de, Erdoğan'ın tavrının sürekli değişiklik göstermesinin nedeninin "kendisinin sürekli komplolarla tehdit edildiğini düşünmesi" olduğu savunuldu. Haberde, "Gürültülü gelen diplomatik kriz, sessizce bitmiş oldu. Büyükelçilerin ortak açıklamaları da büyük ihtimalle Türk hükümetiyle koordineli şekilde gerçekleşti. Birkaç ay önce Batı'yla yapıcı diyalog geliştirmek istediğini söyleyen Erdoğan, Batı'yla yeniden bir kriz başlatırken, turizm ve ekonomi bakanlıklarının krizin sonuçları konusunda kendisini uyardığı söyleniyor" denildi.

'ERDOĞAN İÇERİDEN UYARILDI'
Fransız Le Figaro gazetesinde konuya ilişkin yer alan haberde, "diplomatların geri adım attığını ve daha dikkatli olacaklarını" söyleyen Erdoğan'ın yeni uluslararası krize karşı "hiç süphesiz ki içeriden uyarıldığı" belirtildi. Haberde, uluslararası krizin sürmesi durumunda Roma'da yapılacak G20 zirvesine denk geleceği ve Erdoğan'ın burada ABD Başkanı Joe Biden'la bir araya gelmeyi umduğu hatırlatıldı.