Onlarca yurttaşın yaşamını yitirmesine neden olan sel felaketleri, iktidarın taşkın kontrolü konusundaki beceriksizliğini de gözler önüne serdi. Kentleri su altında bırakan taşkınlarda sorumluluğu sorgulanan Devlet Su İşleri’nin (DSİ), ‘Taşkın Kontrolü’ hedeflerinin büyük bölümünü hayata geçiremediği ortaya çıktı.

TAŞKIN KONTROLÜNDE SINIFTA KALDI
BirGün
'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, yargı kararıyla kesinleşen usulsüz işlemlerin ve ödenek üstü dev harcamaların adresi DSİ, taşkın kontrolüne yönelik hedefleri gerçekleştiremedi. İdarenin 2020 yılı faaliyetlerini içeren raporuna göre, bakım ve onarım yapılması planlanan toplam 143 taşkın kontrolü tesisinden yalnızca 66’sı onarılabildi. DSİ Genel Müdürlüğü’nün 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nda yer alan performans sonuçlarına göre, ‘suyun oluşturacağı taşkınların ve erozyon zararlarının önlenmesi’ hedeflerinin çok gerisinde kalındı. Bakım ve onarımı gerçekleştirilen taşkın kontrolü tesis sayısına ilişkin hedefin gerçekleşme oranı yüzde 46 oldu. 2019 yılında 143 taşkın kontrol tesisinden yalnızca 34’ünü onarabilen DSİ, 2020 yılında ise 66 tesisin onarımını tamamlayabildi.

'KISMEN' ULAŞTI
2019 ve 2020 yıllarında hedefine ulaşamayan idare, Covid-19 salgınını hedefe ulaşılamamasının gerekçesi olarak sundu. DSİ, “Taşkın kontrolü sağlanan meskûn mahal sayısı” hedefine de ancak kısmen ulaşabildi. Toplam 497 meskûn mahal kontrolü yapmayı planlayan idare, 2020 yılını 389 kontrol ile kapattı.

DSİ’nin kontrol ve denetim süreçlerinde yaşadığı zafiyet, 2019-2023 Stratejik Planı’nda yer alan göstergelerin gerçekleşme durumuna da yansıdı. Planda yer alan ve 160 olarak belirlenen, “Bakım ve onarımı gerçekleştirilecek tesis sayısı” hedefinin gerçekleşme oranı yüzde 44’te kaldı.